Linkovi

Pri gradnji tunela ispod Bospora, otkrivena drevna bizantinska luka


U Istambulu se gradi tunel ispod Bospora. Na gradilištu je očit sudar tradicionalnog i modernog. Naime, pri gradnji tunela podzemne željeznice, koja će povezivati azijski i europski dio Instambula, pronađeni su ostaci drevne bizantinske luke te se postavilo pitanje – kako ih sačuvati?

Na zemljištu gdje će se nalaziti ce novo prometno čvorište uz inženjere rade i arheolozi. Njihova su iskapanja rezultirala tisućama velikih glinenih posuda, koje su nekad korištene u prijevozu tereta, ali i čitavim potopljenim brodovima. Do sada su pronađena čak 34, od kojih su neki stariji od tisuću godina.

Arheološki dio projekta vodi Zeynep Kiziltan, direktorica istambulskog arheološkog muzeja. Kaže da je ovo za nju i njezine kolege 'životno otkriće'. "Luka je izgrađena u četvrtom stoljeću a korištena je do 11-tog. Kroz nju grad se opskrbljivao žitaricama iz Egipta i drugom hranom. Nakon što se ostaci drevnih plovila iskopaju, šalje ih se turskim arheološkim centrima na konzervaciju," kaže Kiziltan.

Turska je arheologija ovim projektom došla do brojnih otkrića, no svi su svjesni da vrijeme radi protiv njih. Naime njihov rad odugovlači jedan od najvećih svjetskih građevinskih projekata. Jer, odmah do arheologa, inženjeri i drugi građevinci rade na tunelu – poveznici dviju strana Istambula, koji bi trebao olakšati lokalni promet.

Za graditelje, otkriće drevne bizantinske luke prava je noćna mora. Naime, zbog arheoloških iskapanja gradnja tunela kasni tri godine.

Tunelom ce prolaziti podzemna željeznica s dnevnim prometom od preko milijun putnika. Unatoč problemima, glavni inženjer projekta Emre Can situaciju komentira prilično stoički: "Naš je projekt bio odgađan i odgađan skoro tri godine. Troškovi će rasti, no na ovaj smo projekt čekali stotinu godina, možemo čekati još tri, a sačuvat ćemo i dio naše prošlosti."

Posljedice kašnjenja osjećaju se i šire. Zbog gradnje tunela promet bosporskim tjesnacem je ograničen i supertankeri s ruskom naftom moraju čekati na uplovljavanje i istovar.

Arheološkinja Zejnep Kiziltan kaže da je vlada obećala da ce moći raditi koliko god dugo bude potrebno, no dodaje da ponekad dodje do napetosti izmedju arheologa i inženjera: "Ponekad imamo žestoke rasprave, graditelji cesto traže od nas da im prepustimo neke dijelove prije nego sto smo s njima gotovi."

"Ogromna mašinerija je doslovno korak iza nas i čeka da završimo, što nije ugodno. Dakle sukoba sigurno da ima. Za sada mi arheolozi imamo zadnju riječ, no ne znam koliko će dugo biti tako," kaze Zeynep Kiziltan.

XS
SM
MD
LG