Linkovi

Richard Milner, jedinstven propagator Darwinovih otkrića kroz - uglazbljenu komediju


Knjiga Charlesa Darwina “O podrijetlu vrsta” prvi je put objavljena prije 150 godina, u studenom 1859. Pedagog ali i komičar Richard Milner poznat je kao veliki propagator Darwinovih otkrića - kroz knjige, predavanja te vlastitu komičnu jednočinku. Osim što zabavlja publiku, Richard Milner u svojoj novoj knjizi “Darwinov svijet” analizira djelo velikog znanstvenika.

Sretnici koji uspiju pogledati predstavu Richarda Milnera, Charlesa Darwina zatiču na brodu H.M.S. Beagle, prije no što je objavio svoje revolucionarne nalaze o podrijetlu vrsta. Radnju prati pjevanje Richarda Milnera:

Richard Milner kaže da uživa u izvođenju komičnih pjesama o Darwinovu radu te glumeći velikog znanstvenika. A netom objavljena Milnerova knjiga o Darwinovom utjecaju na znanost, filozofiju i popularnu kulturu kulminacija je njegove karijere.

"Knjiga se zove “Darwinov svijet: evolucija od A do Z.” To je moje životno djelo. Ljudi me pitaju koliko mi je dugo trebalo da je napišem. Moj je odgovor: 68 godina," kaže Richard Milner.

Knjiga se sastoji od 600 eseja. Neki od njih napisani su u suradnji sa stručnjacima iz raznih područja na koja su utjecale Darwinove teorije – zoologije, fiziologije biljaka, geologije, botanike i paleontologije. Na pozornici, Richard Milner predstavlja Darwinovu priču isključivo kroz glazbu. Za neke je skladbe inspiracija bila Darwinova teorija evolucije, a za druge – sam Darwinov život. Na primjer, kad je Thomas Henry – engleski biolog koji je bio jedan od prvih znanstvenika koji je prihvatio Darwinovu teoriju – pročitao “Podrijetlo vrsta,” pomislio je: “Pa da, naravno, kako se ja toga nisam sjetio!?” To je inspiriralo Richarda Milnera da napiše pjesmu pod naslovom “Zašto se nisam toga sjetio?.”

Neke su pjesme napisane po uzoru na britanski skladateljski duo Gilberta i Sullivana, a druge u stilu američkog bluesa. Jedna liči na šansonu Mauricea Chevaliera, naslov joj je - “Kad si bio punoglavac.”

Darwin je znao da će njegove ideje o evoluciji uznemiriti crkvu. Zbog toga je više od 20 godina odgađao s objavljivanjem svojih radova, i umalo ga je pretakao mlađi kolega, Alfred Russell Wallace. O tome se govori u skladbi Let Him Be First, “Neka on bude prvi.”

Milner pjeva o Wallaceu: “Neka on bude taj kojeg će mrziti cijela Engleska. Neka on obznani ljudskoj rasi da je sišla s grane. Neka on kaže kardinalima da su rođaci čimpanze. Neka on bude - prvi.”

Richard Milner je nedavno nastupio u prirodoslovnom društvu Linnean Society u Londonu, gdje su 1858., revolucionarne ideje Darwina i Wallacea prvi put i predstavljene. Iako se bojao kako će ga tamošnja publika primiti, Milner kaže da se publika tresla od smijeha.

XS
SM
MD
LG