Linkovi

Neven Jurica, bivši veleposlanik Hrvatske u SAD-u i voditelj Hrvatske misije u UN-u, optužen zbog pronevjere 677 tisuća kuna


Protiv Nevena Jurice, bivšeg veleposlanika Hrvatske u Washingotnu i bivšeg voditelja Hrvatske misije pri UN-u New Yorku, USKOK je podigao optužnicu zbog pronevjere 677.000 kuna državnog novca.

Optužnica Juricu tereti da je tijekom 2007. i 2008. godine službene kreditne kartice i službeni novac diplomatske misije pri UN-u koristio za plaćanje privatnih računa te podizanje gotovine na bankomatima koje je koristio za privatne potrebe. Kako bi prikrio trošenje novca, stoji na službenim stranicama USKOK-a, Jurica je na tiskanicama za obračun troškova koje je slao ministarstvu u Zagreb navodio neistinite podatke o svrsi trošenja novca.

Troškove nije dokumentirao originalnim računima i slipovima. Danas će optužnica protiv Jurice, prema riječima glasnogovornika Županijskog suda u Zagrebu Krešimira Devčića, biti predana jednom od istražnih sudaca, a odluka o prihvaćanju ili odbijanju optužnice mora biti donesena u roku od dva mjeseca. USKOK za bivšeg diplomata nije tražio pritvor.

Optužnica protiv Jurice podignuta je nakon pet mjeseci istrage. Naime, u lipnju ove godine kontrolna služba Ministarstva vanjskih poslova je, utvrdivši nepravilnosti u poslovanju u stalnoj Hrvatskoj misiji pri UN-u, podnijelo USKOKU kaznenu prijavu protiv Nevena Jurice, a on je nedugo potom podnio ostavku na veleposlaničku dužnost.

Optužnica će, bude li prihvaćena i na sudu dokazana, označitineslavan kraj karijere pedeset- sedmogodišnjegbivšeg diplomata. Iako je njegov posljednji diplomatski mandat u misiji UN-a u New Yorku okončan optužnicom, vijesti o financijskim makinacijama prate čitavudiplomatsku karijeru Nevena Juruce, još od početka devedesetih.

Jurica je, naime, jedan od utemeljitelja HDZ-a, takozvanih tuđmanovih „barakaša“ i jedan od prvih političkih tajnika te stranke. Početkom devedesetih, Tuđman ga je poslao kao prvog hrvatskog veleposlanika u Australiju. Međutim, nakon povratka u Hrvatsku, australski HDZ optužio ga je da je hrvatskoj ambasadi u Australiji ostavio dug od 370.000 australskih dolara.

Nakon Australije, kratko je vrijeme bio veleposlanik u Bugarskoj, a potom glasnogovornik HDZ-ove vlade. U veljači 1998., s pozicije glasnogovornika Vlade, oštro je napao SAD zbog kritički intoniranog izviješća State Departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj. Potom je poslan za veleposlanika u Norvešku, a na toj je dužnosti za reprezentaciju potrošio 8,5 puta više od predviđenog iznosa.

I kad se nakon 2001. godine činilo da je Neven Jurica napokon pao u zaborav, bivši premijer Sanader je 2004. godine, nakon povratka HDZ-a na vlast, zapanjio javnost odlukom da upravo Nevena Juricu pošalje na jednu od najvažnijih veleposlaničkih pozicija - u Washington, a tri godine kasnije i za voditelja Hrvatske misije pri UN-u.

XS
SM
MD
LG