Linkovi

Modni stilovi američke prve dame


Prva dama Sjedinjenih Drzava, Michelle Obama, privlaci pozornost jos od prvih dana predsjednicke kampanje. Njena se fotografija nasla na naslovnici ozujskog izdanja casopisa Vogue, a bit ce i na naslovnici prosinackog broja Glamoura.Njoj i njenom smislu za modu posvecen je i jedan blog - “Mrs. O”. Tako je popularan da je posluzio i kao inspiracija za knjigu. Zena koja je knjigu napisala, i koja vodi blog, kaze da u zadnjih 40 i vise godina nije postojala Prva dama koja je svojom odjecom privlacila toliko paznje.

Na inauguralnim balovima proslog sijecnja, kad je Michelle Obama odjenula Wuovu haljinu od bijelog chiffona, bilo je jasno da je predsjednik bio vrlo zadovoljan izgledom Prve dame.

"Zar ne izgleda divno moja supruga?," rekao je tada presjednik Obama.

Iako pohvala za haljinu Jasona Wua nije bila jednoglasna, vecina kriticara divi se modnom ukusu Michelle Obama.Medijska pozornost koju privlaci moze se mjeriti samo s onom koju je privlacila jedna druga Prva dama, kaze Mary Tomer:

"Mislim da od vremena Jackie Kennedy nismo vidjeli nista slicno."

To je i navelo Mary Tomer na otvaranje njenog bloga, Mrs. O.I rezultiralo knjigom:Mrs. O: Face of Fashion Democracy, Lice modne demokracije.Blog u prosjeku dnevno ima 10.000 posjetitelja, iz vise od 200 zemalja.Sadrzaj bloga upotpunjuje se gotovo svakog dana.

"Mislim da ljude fascinira jedna suvremena zena, sa suvremenim modnim instinktima, a u tako vaznoj ulozi, na tako vaznom mjestu," kaze Mary Tomer.

No bez obzira na to cime i kako privlaci paznju javnosti, Prva dama to svoje mjesto i ulogu koristi da bi govorila o drugim, vaznim pitanjima i na njih privukla pozornost, od pruzanja podrske obiteljima americkih vojnika do zdravlja zena, te o temama glazbenog odgoja, eko-vrtlarstva...

"Nisam jos srela nikoga koga zanima samo njen stil odijevanja. Privlaci nas sve sto ona radi, kao majka, kao supruga, kao obrazovana zena i profesionalna snaga.Ono sto nas fascinira cinjenica je da Michelle Obama sve to obavlja i postize s toliko uspjeha i stila," kaže Mary Tomer.

Modni stil Prve dame ocitovao se, na Dan inauguracije, haljinom i kaputom Isabel Toledo, americke dizajnerice kubanskog porijekla. Ali i kasnijim izborom manje skupe odjece kao, primjerice, one iz lanca trgovina J Crew, za posjeta sluzbenoj rezidenciji i uredu britanskog premijera Gordona Browna, u Downing Street 10. Mary Tomer:

"Kad Michelle Obama nosi J Crew kardigan, taj se ponekad istog dana rasproda. To znaci da je nama, svim drugim zenama, dostupna odjeca koju nosi Prva dama, a u tome ima nesto doista snazno i privlacno."

Nacin na koji se Michelle Obama odijeva ima i svojih kriticara. Nositi na sebi kardigan za susret s britanskom kraljicom, kazu oni, neumjestan je i neprikladan. A obnazene ruke usred zime, u haljini Narcisa Rodriqueza, za prvog predsjednikovog obracanja Kongresu, po njihovom misljenju, nedolicno je, nepristojno, kako za sam dogadjaj i mjesto tako i za doba godine.Iako mnogi drugi misle da Michelle Obama nema razloga skrivati ruke, kad su tako lijepo razvijene i oblikovane.Vidjet cemo ih uskoro i na naslovnici Glamoura iako taj casopis svoj clanak ne posvecuje Michelle Obama zbog njenog modnog ukusa, vec zbog uzora koji ona pruza mladim zenama, zbog njene uloge mentora, sto je bila i prije nego sto je postala Prva dama, kad je radila kao odvjetnica.

XS
SM
MD
LG