Linkovi

Bijela kuća: Izgradnjom novih nuklearnih kapaciteta Iran ozbiljno krši svoje međunarodne obveze


Glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja Ali Akbar Salehi izjavio je da je odluka o izgradnji 10 novih postrojenja za obogaćivanje urana donesena kao odgovor na rezoluciju Agencije Ujedinjenih naroda za atomsku energiju.

Salehi je jučer izjavio za iranski državni radio da Teheran mora uputiti snažnu poruku kao odgovor na rezoluciju kojom se poziva na obustavu svih aktivnosti na obogaćivanju urana. Dodao je da će nova postrojenja biti izgrađena u planinama kako bi ih se zaštitilo od eventualnog napada.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner je izjavio za lokalni radio da je ta odluka "infantilna" dodajući kako Iran igra "vrlo opasnu igru".

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs je izjavio da će Iran izgradnjom novih postrojenja počiniti ozbiljna kršenja svojih međunarodnih obveza.

Britanija je ovu objavu nazvala vrlo zabrinjavajućom, a Njemačka je zatražila od Teherana da ispuni svoje obveze prema međunarodnoj zajednici.

U međuvremenu je jučerpredsjedatelj iranskog Parlamenta Ali Larijani izjavio kako njegova zemlja ne vidi nikakve koristi od toga što je članica Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja. On je rekao zastupnicima rekao je zastupnicima da strani pritisak na Iran predstavlja "zastarjele igre".

Objava iranske vlade o proširenju njenog kontroverznog nuklearnog programa dolazi dok međunarodne sile i Agencija Ujedinjenih naroda za atomsku energiju pokušavaju zaustaviti iranske aktivnosti na polju obogaćivanja urana. U nedjelju su zastupnici u iranskom Parlamentu tražili od vlade da smanji opseg suradnje s Agencijom za atomsku energiju.

U rezoluciji Agencije za atomsku energiju, koja je usvojena u petak, kritizira se Iran zbog prkošenja međunarodnoj zajednici, koja traži zamrzavanje aktivnosti na obogaćivanju urana i zbog tajne izgradnje jednog nuklearnom postrojenja pokraj grada Kom. Rezolucija traži da Iran odmah obustavi izgradnju tog objekta i otkrije postojanje eventualnih drugih tajnih nuklearnih postrojenja. Kina i Rusija glasovale su za rezoluciju, unatoč bliskim vezama s vladom u Teheranu, što se promatra kao rijedak potez koji bi trebao povećati pritisak na Iran. Iran je odbacio ovu rezoluciju i nazvao je "taktikom zastrašivanja".

XS
SM
MD
LG