Linkovi

Izraelsko-palestinski mirovni proces - nijedna strana nije spremna na popuštanje


Poznavatelji situacije na Srednjem istoku objašnjavaju sadašnju blokadu izraelsko-palestinskog mirovnog procesa činjenicom što niti jedna strana nije spremna popustiti. Jedna od najdugotrajnijih prepreka je gradnja židovskih naselja na okupiranim područjima. S druge strane, svijetla točka moglo bi biti puštanje na slobodu jednog izraelskog vojnika – kojeg je zarobio Hamas – u čemu posreduju Egipat i Njemačka.

Izraelski novinar Nathan Guttman, koji piše za američki list Jewish Daily Forward, kaže da je blokada mirovnih napora zbog gradnje židovskih naselja 'ozbiljan problem', međutim on se – tvrdi Guttman – može riješiti.

Nathan Guttman: Izrael pregovara o privremenom moratoriju na gradnju, prvenstveno s američkim diplomatskim predstavnikom za srednjeistočni mirovni proces, Georgeom Mitchellom. Palestinci smatraju da prije bilo kakve obnove pregovora mora doći do potpunog zamrzavanja gradnje. Očito, između Izraela i Palestinaca postoje znatne razlike, kada je u pitanju ta gradnja. Sjedinjene Države pokušavaju ih premostiti, kako bi se pregovori nastavili. Vjerojatno najakutniji problem je – ojačati položaj palestinskog čelnika Mahmuda Abbasa, koji je najavio da se ne želi kandidirati na sljedećim izborima. Njegov odlazak bi mogao dovesti do kaosa, na palestinskoj strani.

Zato Washington mora ojačati položaj prvog čovjeka Palestinske uprave, smatra Nathan Guttman.

Nathan Guttman: To bi se moglo učiniti nekakvim izraelskim pristankom o nekoj vrsti obustave gradnje, čime bi se pokazalo da se situacija na terenu poboljšava. Izrael bi trebao iskazati to jednom gestom – ukidanjem kontrolnih točaka ili, recimo, pomaganjem lokalnoj ekonomiji na Zapadnoj Obali. Time bi se Palestinci uvjerili da je Abbas vođa koji je sposoban ishoditi izvjesne ustupke koji imaju pozitivan utjecaj na njihov život.

Međutim, arapska novinarka Nadia Bilbassy kaže da izraelska retorika koja, navodno, izražava podršku Mahmudu Abbasu, većini Palestinaca zvuči prilično dvolično.

Nadia Bilbassy: Tu Izrael nema nikakvog kredibiliteta. I to se ne odnosi samo na desničarsku vladu Benyamina Netanyahua, tako je bilo i prije njega. Jer, činjenica je da se Mahmud Abbas pred svojim građanima ne može pohvaliti nikakvim uspjehom, kada je u pitanju mirovni proces. Izrael, naime, stalno postavlja uvjete – 'nema govora o zaustavljanju gradnje, ne može se pregovarati o Jeruzalemu, Gaza nije relevantna'. Na taj način, Izrael od mirovnog procesa čini lakrdiju. I zato je Abbas u cijeloj ovoj situaciji najveći gubitnik. S njim se poigrava i Izrael, a i Washington, bez obzira na najbolje intencije Obamine administracije. I sada, oslabljen kakav već jest, Abbas je najavio da odlazi. Mislim da se neće predomisliti, osim ako se situacija odlučno ne promijeni.

Nathan Guttman kaže da bi sadašnju situaciju, na dramatičan način, moglo popraviti puštanje na slobodu izraelskog vojnika Gilada Shalita kojeg je prije tri godine zarobio Hamas.

Nathan Guttman: Očekuje se da će on biti oslobođen, i to bi moglo utjecati na opću situaciju. Prvo, to će premijeru Netanyahuu dati otvorene ruke da učini daljnje ustupke po pitanju židovskih naselja. Moći će pokazati više fleksibilnosti u pregovorima. Naime, problem ovog vojnika jedna je od najvažnijih tema za Izraelce, u posljednje tri godine. U zamjenu za njega, Izrael bi možda pustio iz zatvora neke čelnike Abbasova Fataha. To bi ojačalo položaj Mahmuda Abbasa. Loša strana ovog sporazuma je u tome što će na slobodu iz izraelskih zatvora vjerojatno biti pušteni i mnogi pripadnici Hamasa, što za Abbasa nije dobro.

Nadia Bilbassy: Hamas će steći dodatni kredibilitet. Abbas će opet biti negdje po strani, marginaliziran. Govori se da bi iz izraelskog zatvora mogao biti pušten Marwan Barghouti, koji je u Izraelu osuđen na višekratnu kaznu zatvora. O njemu se govori kao o nasljedniku Abbasa, jer ga – iako je iz Fataha – podržava Hamas. Barghouti bi zato mogao ujediniti dvije palestinske frakcije.

Izraelski premijer je prije nekoliko dana predložio 10-mjesečno zamrzavanje gradnje židovskih naselja na Zapadnoj obali. No, prijedlog se odnosi na počinjanje nove gradnje te isključuje projekte u istočnom, arapskom dijelu Jeruzalema. Palestinci su najavili da neće pristati na prijedloge koji izuzimaju istočni Jeruzalem. S druge strane, izraelski je premijer izjavio da sporazum o razmjeni zarobljenika i zatvorenika još nije postignut.

XS
SM
MD
LG