Linkovi

Film tjedna: Disneyev dugometražni crtić "Princeza i žabac"


Već više od deset godina animiranim filmovima dominiraju kompjuterski-generirani prikazi. Kompanija Disney, međutim, vratila se korak unatrag svojim novim dugometražnim crtanim filmom: to je glazbena bajka napravljena ručno crtanom animacijom, u stilu kojim je to radio osnivač studija Walt Disney. Film također predstavlja prvu crnačku princezu u povijesti ovog studija. Alan Silverman pogledao je za nas ovu blagdansku poslasticu - „Princezu i žapca“.

Zamišljanje želje pod treptajem zvijezde donosi neočekivane avanture Tiani, zaposlenoj mladoj ženi u New Orleansu, dvadesetih godina prošlog stoljeća. Danju, ona servira svoje zanosne 'beignet' – prženo slatko tijesto – u restoranu svog šefa; noću, pod zvijezdama, ona sanja o otvaranju vlastitog restorana s probranim jelima.

Tianin put do snova doživljava neobičan zaokret kad do nje doskakuće žabac koji govori i uvjeri ju da će, ako ga poljubi, postati zgodan princ. Kako izgleda, neki playboy kraljevske krvi našao se u vlasti jednog od mračnih i tajnih likova s ulica New Orleansa. Međutim, umjesto da poljubac raskine njegovu čaroliju, on pretvori i Tianu u žabu i tako ovaj vodozemački par skakućući ode u avanturu, tragajući za načinom da ponovno postanu ljudska bića.

Brodvejska zvijezda Anika Noni Rose daje glas Tiani. Kaže da joj je ta uloga ostvarenje snova iz djetinjstva; odrastala je kao strastvena ljubiteljica Snjeguljice i Pepeljuge. Posebno ju veseli, kaže, da „Princeza i žabac“ vraćaju tradiciju ručno crtanih animiranih filmova.

Producent John Lasseter je poznat po svojim hitovima iz kompanije Pixar – Toy Story i Cars. No, on je započeo karijeru u Disneyevoj animaciji i, kad je taj studio kupio Pixar 2006., Lasseter je postao Disneyev glavni kreativni direktor sa zadatkom oživljavanja tradicije ručno crtanih filmova.

U crtiću „Princeza i žabac“ pojavljuje se i Keith David kao glas zlog doktora Faciliera; Terrence Howard je Tianin voljeni otac, a Oprah Winfrey majka, dok Bruno Campus daje glas i karakter očaravajućem princu Naveenu. Među likovima filma su i krokodil Louis koji svira trubu, te zaljubljena krijesnica.

Film su režirali veterani Disneyeve animacije John Musker i Ron Clements, a glazbu je skladao poznati dobitnik oskara, grammyja i emmyja – Randy Newman.

XS
SM
MD
LG