Linkovi

Knjiga tjedna: "Ford County", Johna Grishama


Rijetko se u Sjedinjenim Državama zbirke pripovijedaka popnu na popise najprodavanijih knjiga, prostoru gotovo ekskluzivno rezerviranom za romane. Autor sudskih trilera John Grisham učinio je nedavno ono što američki pisci bestsellera isto tako rijetko čine – objavio je knjigu pripovijedaka i uspio je još jednom u pohodu na te popise. Zbirku je nazvao Ford County, prema izmišljenom okrugu u saveznoj državi Mississippi.

Nakon dvadesetak godina John Grisham ponovno vodi svoje čitatelje u okrug Ford, mjesto radnje njegovog prvog romana Vrijeme ubijanja. Mnogi kritičari promatraju ove pripovijetke kao intimnu Grishamovu kroniku njegovog rodnog Mississippija, nešto slično što je u prošlosti učinio William Faulkner.

Autor u ovoj knjizi obrađuje široki spektar tema vezanih uz ovu, inače najsiromašniju, američku saveznu državu – od života na plantažama, kompliciranih rasnih odnosa, do svakodnevne borbe sa siromaštvom. Forma pripovijetke pružila je Grishamu jedan novi aspekt dočaravanja života na američkom jugu, iako današnji svijet pripovijetku kažnjava neprimjećivanjem.

U jednom interviewu John Grisham je nedavno govorio kako je nastala zbirka pripovijedaka Ford County: "Dobra stvar s pripovijetkama jest to što ju napišete, odložite negdje godinu dana, i zaboravite na nju. Potom joj se ponovno vratite s jednom drugačijom perspektivom ili drugačijom idejom. I to sam s ovim pričama radio godinama – izvlačio bih ih, dotjerivao, mijenjao i onda ponovno odlagao. Naposljetku sam rekao sam sebi da je došlo vrijeme da se to završi i vidi da l se od toga može sastaviti zbirka pripovijedaka. Mnoge od tih priča bile su inspirirane događajima koji su se stvarno dogodili u vrijeme kad sam radio kao odvjetnik u malom mjestu. Od sedam pripovijedaka u zbirci četiri su o odvjetnicima. Činjenica je da je većina odvjetnika koje sam upoznao u to vrijeme bila poštena i radišna, te da nisu zarađivali mnogo novca u malom mjestu. Međutim, nitko ne želi čitati o takvim likovima. To je dosadno. Ljudi žele čitati o tipu koji je ukrao milijune i potom sam inscenirao svoju smrt. I takve se stvari također događaju u životu."

Sedam pripovijedaka okupljenih u zbirci Ford County vraća čitatelja u Clanton i obližnja mjesta gdje se odvijala radnja prvog Grishamovog romana Vrijeme ubijanja. U međuvremenu taj je gradić postao utočište za mnoge jedinstvene likove, odnosno, kako sam autor kaže postao je "grad čudaka". Neki od njegovih likova graniče s karikaturom, a mnogi su na rubu zakona. Stoga, iako nije riječ o jednom od njegovih pravničkih trilera, čitatelj koji traži intrigu u svom štivu i Grishamove neizbježne odvjetnike i sudnice, neće ostati razočaran.

"Nisam se mogao oduprijeti porivu da pišem o odvjetnicima u svojim pričama. U svakoj od sedam priča pojavljuje se neka scena ili aspekt vezan uz odvjetnike. U dvije pripovijetke odvjetnici su glavni junaci. U jednoj, mladi odvjetnik pokušava pobjeći od malog mjesta i lošeg braka. U drugoj, odvjetnik susreće slučajno osobu koja je bila na drugoj strani jednog procesa u kojem je taj odvjetnik sudjelovao. Takve se stvari događaju u malom mjestu. Dogodilo se nekoliko puta i meni. Kad ste u sudnici, vi ste odvjetnik. Možete unakrsno ispitivati osumnjičenika. Možete postavljati neugodna pitanja i biti neugodni. Kad tu istu osobu sretnete na ulici, u dućanu ili na utakmici, u pitanju su posve drugačije okolnosti," kaže Grisham.

U jednoj od pripovijedaka autor piše o obitelji koja dolazi u zloglasnu kaznionicu nazočiti izvršenju smrtne kazne nad svojim sinom i bratom. U drugoj, skupina mladića odlazi u Memphis kako bi donirala krv za svog ozlijeđenog prijatelja, ali umjesto davanja krvi momci završe u jednom strip baru. Jedan priča govori o lokalnom poduzetniku koji se iz poslovnih razloga deklarira kao Indijanac, jer mu to donosi izuzetne pogodnosti pri otvaranju kockarnice – međutim, promjena etniciteta, kao i sve drugo, ima svoju cijenu i posljedice.

Zbirku pripovijedaka Johna Grishama Ford County objavila je izdavačka kuća Doubleday.

XS
SM
MD
LG