Linkovi

Europski zdravstveni djelatnici zabrinuti zbog raširenog odbijanja cjepiva protiv svinjske gripe


Jedna europska profesionalna udruga koja okuplja medicinske stručnjake izrazila je zabrinutost zbog raširenog protivljenja cjepivu protiv svinjske gripe u Europi. Stručnjaci upozoravaju da se broj umrlih od virusa H1N1 u Europi podvostručuje svaka dva tjedna.

Članovi Europske udruge za kliničku mikrobiologiju i zarazne bolesti koja ima sjedište u Švicarskoj zabrinuti su zbog toga što se Europljani izbjegavaju cijepiti protiv virusa H1N1. Ova neprofitna organizacija kaže da u europskim zemljama djeluju ‘lobisti’ iz udruga koje se u načelu protive cijepljenju, a kojima je zadatak odvraćati ljude od cjepljenja od svinjske gripe. Udruga tvrdi da neke od tih lobističkih skupina namjerno šire netočne informacije. Bivši direktor ove udruge, Giuseppe Cornaglia, kaže:

"Imamo čvrste dokaze iz većine zemalja u Europi, gdje čak i liječnici i stručnjaci za javno zdravstvo šire sumnju o valjanosti ovog cjepiva, uglavnom zbog toga što ih brinu moguće nuspojave. No, te informacije o navodnoj štetnosti cjepiva stižu im ili od drugih ljudi ili s Interneta. O tome ne postoje službeni podaci. A lobisti tvrde da potreba za cjepivom nije tako velika da bi opravdala moguće zdravstvene rizike."

U Francuskoj je ovog tjedna počelo cijepljenje u školama, međutim jedna anketa pokazuje da se protiv svinjske gripe želi cijepiti samo 21 posto građana. Ova sumnjičavost dolazi u trenutku kad Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti u Štokholmu javlja da se od sredine listopada broj umrlih u Europi od H1N1 virusa svaka dva tjedna udvostručuje. Taj centar navodi da je od travnja ove godine u Europi umrlo ukupno 670 osoba. Giuseppe Cornaglia iz Mikrobiološke udruge kaže da liječnici i organi zdravstva moraju organizirati efikasniju kampanju informiranja kako bi javnost dobila točne podatke o cjepivu:

"Ako vlasti ne mogu uvjeriti liječnike u potrebu cijepljenja i ako liječnici dezinformiraju vlastite pacijente, onda je bitka izgubljena. Mislim da je problem možda u tome što su točne informacije nedostupne."

Ukoliko cjepljenje protiv svinjske gripe u Europi bude neuspješno, svinjska bi se gripa mogla još više proširiti i broj umrlih, osobito među djecom i mladima, bit će još veći.

XS
SM
MD
LG