Linkovi

Nakon traženja vlade Dubaija da joj se odgodi isplata duga, Dow Jones pao gotovo 2 posto


Nakon značajnih gubitaka jučer i prekjučer, burze u Europi postupno se oporavljaju. Tržišta dionica u Aziji i Sjedinjenim Državama i dalje su značajno ispod razine s početka tjedna. Industrijski prosjek Dow Jones jutros je bio manji za 1.9 posto, a indeks Standard and Poors 500 – za 2.2 posto.

Pad je počeo prekjučer nakon zahtjeva vlade Dubaija – zemlje u Perzijskom zaljevu – da joj se na pola godine dogodi isplata dijela nacionalnog duga.

Jedan burzovni analitičar iz Južne Koreje izjavio je za Glas Amerike da se pribojava da bi moglo doći do globalne financijske krize, slične onoj koja je prošle godine počela u Sjedinjenim Državama. On prognozira da bi neotplaćivanje duga od strane Dubaija moglo uzrokovati lančanu reakciju u nizu drugih zemalja, nakon čega bi banke još teže odobravale zajmove, a globalni gospodarski oporavak bio dodatno usporen.

Dubai je jedan od sedam članova Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji se posljednjih godina dao u znatne infrastrukturne investicije – među kojima je i stvaranje umjetnih otoka uz obalu te gradnja najvišeg nebodera na svijetu.

Nacionalni cilj da Dubai postane svjetski financijski centar te atraktivna turistička destinacija financiran je djelomično i pozajmljenim novcem, što je taj emirat učinilo osjetljivim na posljedice globalne recesije zbog koje je sve teže dobiti nove kredite.


XS
SM
MD
LG