Linkovi

Američki profili: Global Exchange


U seriji Američki profili danas govorimo o organizaciji Global Exchange koja se zalaže za društvenu, ekološku i ekonomsku pravdu. Kroz svoje programe, ova organizacija nastoji angažirati ljude da poboljšaju život u svojim gradovima i mjestima.

Aktivisticka organizacija Global Exchange osnovana je 1988. godine, s vrlo ambicioznim ciljem. "Ne pokusavamo stvoriti ustanovu, vec izgraditi pokret koji ce raditi na tome da se u svijetu promijene neke stvari," kaže Kirsten Moller, jedna od osnivatelja, a sada izvrsna direktorica organizacije Global Exchange. "Mi smo aktivisticka organizacija koja se bori za ljudska prava. Povezujemo ljude, obrazujemo ih da budu jači u svojem aktivizmu, inspiriramo ih da se angažiraju u našem medjunarodnom pokretu."

Global Exchange je nastala kao rezultat jednog posjeta Kirsten Moller Haitiju, u drustvu Kevina Danahera i njegove supruge Medee Benjamin. Tada su bili clanovi instituta Food First, za hranu i razvojnu politiku. Ta aktivisticka organizacija podrzava ideju proizvodnje hrane za lokalnu populaciju, ne za izvoz. Poput nje, i Global Exchange je cesti i ostri kriticar americke vanjske, vojne i trgovinske politike.

Putujuci Haitijem, Moller, Danaher i Benjamin nisu mogli ne zamijetiti lijepu haicansku umjetnost i rukotvorine. Zakljucili su da bi se oni dobro prodavali u Sjedinjenim Drzavama, a ostvarenim profitom mogla bi se financirati kampanja za ljudska prava na Haitiju. Potom su odlucili da je moguce postici i vise: povezati sve skupine u svijetu koje se bore za drustvenu i ekonomsku pravde i ujediniti ih u mrežu Global Exchange.

"Global Exchange osposobljava ljude za razne poslove, mi ih ohrabrujemo. Cilj nam je da preuzmu stvari u svoje ruke. Želimo da se angažiraju," kaže Moller.

Slogan organizacije je “Bori se protiv nepravde, Trazi alternative, Poduzmi korake”. Jedan od vaznih nacina na koji se to moze postici, kaze Kevin Danaher, promicanje je koncepta pravedne trgovine. Trzisni pristup razvojnoj pomoci vrlo je uspjesan s lokalnim farmerima i obrtnicima, pomaze im u postizanju boljih cijena za proizvode koje izvoze u druge, razvijene zemlje. A podrzava i stroze radne i ekoloske standarde.

Mnogi od tih proizvoda prikazani su na manifestaciji Green Festival u San Franciscu. Kevin Danaher, izvrsni direktor festivala, kaze da je to susret “zelenih” poduzetnika i trgovaca, neprofitnih organizacija i aktivista, mjesto na kojemu se promice “zeleno” gospodarstvo koje biljezi brzu stopu rasta.

"Želimo raditi i zaraditi, a da pri tome ne naudimo drugima, a ni Majci Prirodi. Ovaj model pociva na ideji drustvene pravde, ekoloskoj obnovi i financijskoj odrzivosti. Jednom kad se takav model postigne - a sudionici festivala su to postigli – posluje se po potpuno drugim pravilima, stvara se sasvim drugi sustav," kaže Danaher.

Osnivaci Global Exchangea vjeruju da se strane kulture najbolje upoznaju ako ih se iskusi izravno, iz prve ruke. Stoga, ova organizacija već 20 godina vodi Amerikance u posjet drugim zemljama, do sada u vise od trideset, medju njima Vijetnam, Kubu, Venezuelu, Afganistan, Keniju. Kirsten Moller kaze da se tako upoznaju kolege iz drugih zemalja, ali i uci o povijesti, kulturi i politici svake od tih zemalja.

"Imamo zaista dobar program Reality Tour u okviru kojega nasi ljudi odlaze na desetodnevna putovanja u druge zemlje u kojima ostvaruju prisne kontakte s lokalnim ljudima. Na taj se nacin radjaju aktivisti, koji to ostaju cijelog zivota," kaže Moller.

Reality Tours, Green festivali, ‘poštena trgovina’ – svi se ovi projekti sami isplacuju. No, neprofitna organizacija Global Exchange godisnje prikupi i vise od milijun dolara u donacijama. Tim novcem financiraju se drustvene akcije - protiv klimatskih promjena i protiv rata, a za bolje radne uvjete i uspostavljenje “zelenog” gospodarstva.

Kirsten Moller istice da aktivisti pokreta Global Exchange ‘nemaju iluzija da će svoje ciljeve postići brzo i lako’. ‘Ekonomsku i drustvenu pravdu i opći mir u svijetu’ - kaze ona – ‘necemo postici za nasih zivota. Ali, vrijedi i treba pokusati. Jer, ako ne pokušamo, do pravde i mira definitivno nece doci’.

XS
SM
MD
LG