Linkovi

Black Friday - san svakog kupca, noćna mora svakog trgovca


U Sjedinjenim Državama jučer je bio Dan zahvalnosti, a danas je tradicionalni Black Friday - Crni Petak, dan kojim počinje sezona božićnog kupovanja.

Za razliku od prijašnjih godina kad su trgovine nudile najveća sniženja po ranojutarnjem otvaranju, ove godine mnogi trgovci odlučili su se ponuditi sniženja dan ranije i tako, možda, preduhitriti konkurenciju.

Na taj način možda će se izbjeći stampeda kupaca poput prošlogodišnjeg u jednoj trgovini Wall-marta kad je jedan od uposlenika bio pregažen, te je umro.

Trgovci se, inače, ne nadaju velikoj zaradi. Prošlogodišnja sezona kupovine poklona bila je najgora u četiri desetljeća, a s milijunima građana koji su ove godine ostali bez posla mali su izgledi da će se situacija po trgovce znatnije popraviti.

Elizabeth Lee posjetila je nekoliko mallova u okolici Washingtona te razgovarala s jednim ekonomistom koji objašnjava značaj Crnog petka za nacionalnu ekonomiju:

Ovaj je dan san svakog kupca… ali i noćna mora za sve druge. Dok jedna žena s ushićenjem kaže da će iskoristiti priliku za šoping kad se toliko toga može kupiti na rasprodaji, druga se žali na 'paklensku' gužvu: "Mislim da to nije normalno. Namjerno sam obavila svu kupovinu prošli tjedan samo da ne idem u trgovine danas."

Black Friday označava početak božićne sezone kupovanja. U jutro nakon Dana zahvalnosti, trgovine se otvaraju prije izlaska sunca, a svuda se prodaje roba po ogromnim popustima.

Iako je Božić poznat kao 'sezona darivanja', Black Friday može biti vrlo neugodan. Primjerice, prošle je godine gomila ljudi u naletu prema trgovini Wall Mart u predgrađu New Yorka pregazila i usmrtila jednog uposlenika te tvrtke. Ove godine mnoge su prodavaonice zbog toga pojačale svoju sigurnost.

"Ovo je najvažniji dio godine za sve trgovce. Sada se počinje zarađivati u tekućoj godini" - kaže Fred Joutz, profesor ekonomije na Sveučilištu George Washington u Washingtonu. On naglašava da vikend nakon Dana zahvalnosti pokazuje što potrošači zapravo misle o gospodarskoj budućnosti zemlje. Stopa neuposlenosti je 10 posto i Amerikanci zbog toga više štede, a manje troše. Zajam je teže dobiti, bilo da se radi o kreditnim karticama ili posudbama od banaka - ovako Fred Joutz opisuje okružje ovogodišnjeg Crnog petka.

Neki trgovci pokušali su privući kupce čak i tako što su bili otvareni na Dan zahvalnosti – kada su inače tradicionalno zatvoreni. Drugi su pak otvorili trgovine u ponoć, odmah nakon Dana zahvalnosti.

Kako bi bili prvi u redu za rasprodaju, neki kupci dolaze u trgovačke centre već u najranije jutarnje sate. Najbrže se prodaje elektronika – najpopularniji su plazma-televizori. U redu čeka i izvjesna Sandy Thomas koja kaže da je šoping na ovaj dan za nju obiteljska tradicija koja se itekako isplati: "Uštedim otprilike pola od onog što bih potrošila u 'normalnom' šopingu, bilo koji drugi dan."

Ekonomisti kažu da će američki potrošači trošiti i na ovaj Black Friday, no da će ipak trošiti 'opreznije nego prije'.

XS
SM
MD
LG