Linkovi

Kina ograničava ispuštanje stakleničkih plinova


Kineska vlada objavila je prvi podrobniji plan o ograničavanju ispuštanja stakleničkih plinova koji – kako vjeruje većina znanstvenika – uzrokuju globalno zatopljenje. Time se Kina – najveći svjetski zagađivač ugljičnim dioksidom – pridružila Sjedinjenim Državama u definiranju industrijskih kvota kojima je cilj usporiti globalne klimatske promjene.

Kina je objavila da će do 2020. godine ograničiti ispuštanje ugljičnog dioksida za 40 do 45 posto u odnosu na razinu iz 2005. Dokument govori o 'intenzitetu emisije ugljičnog dioksida' koji se mjeri u odnosu na nacionalni bruto-društveni proizvod. Plan koji je objavio Peking zapravo omogućuje povećanje emisije ugljikovih plinova, ali po sporijoj stopi nego ranije.

Kineska je vlada, međutim, upozorila da joj nije namjera usporiti vlastiti ekonomski razvoj zbog potrebe očuvanja okoliša. Najavljeno je, također, da će premijer Wen Jibao nazočiti međunarodnom summitu o klimatskim promjenama koji se sljedeći mjesec održava u Kopenhagenu.

Ekološke organizacije pozdravile su najavu američkog predsjednika i kineskog premijera da će prisustvovati summitu u Kopenhagenu. Stručnjaci za klimatske promjene smatraju da će nazočnost ove dvojice državnika na summitu ohrabriti sudionike da zaista i pojačaju napore u postizanju sporazuma koji bi vodio usporavanju odnosno zaustavljanju globalnog zatopljenja.

Inače, američka i kineska vlada definirale su – u postotcima - znatno skromnije ciljeve na planu ograničavanja ispuštanja ugljičnog dioksida u odnosu na Europsku uniju.

XS
SM
MD
LG