Linkovi

UN želi da se u borbi protiv nasilja nad ženama angažira organizacija Network of Men Leaders


Nedavno je u Ujedinjenim narodima u New Yorku obilježena deseta godišnjica proglašenja Međunarodnog dana borbe protiv nasilje nad ženama. Svjetska organizacija planira pokrenuti pojačanu promidžbenu kampanju - u kojoj bi posebno angažirala političke i druge čelnike muškog spola. Iz sjedišta Ujedinjenih naroda na East Riveru javila se Margaret Basheer.

Svjetska organizacija upozorava da je riječ o fenomenu razmjera prave epidemije – prema nekim analizama i do 70 posto žena svijeta postat će, u jednom trenutku njihova života, žrtve nasilja. Nasilnik je obično osoba koju dobro poznaju, najčešće suprug ili bivši partner.

Glavni tajnik svjetske organizacije Ban Ki-moon nedavno se sastao s predstavnicima organizacije koja se zove Network of Men Leaders, od kojih je zatražio da se aktivno angažiraju u osudi nasilja nad ženama, bilo da se ono događa u domu, na ulici ili u ratnoj zoni. "Prekinimo tišinu. Kada uočite da je došlo do nasilja nad ženama ili djevojkama, nemojte šutjeti. Učinite nešto, stanite na njihovu stranu. Zajedničkom akcijom može se dovesti do toga da takvo ponašanje prestane. To se odnosi i na poticanje nasilja, na sama djela nasilja kao i na njihovo opravdavanje" - rekao je glavni tajnik UN-a.

Dodao je da pokreće ovu kampanju ne samo kao prvi čovjek svjetske organizacije već i kao sin, suprug, otac i djed: "Zajedno moramo podići svijest javnosti o ovom problemu. Tako će ojačati politička volja kao i resursi koji su potrebni da se uhvatimo u koštac sa svim oblicima nasilja protiv žena i djevojaka."

Ujedinjeni narodi izdvojit će i dodatnih 10 i pol milijuna dolara za 13 projekata ove vrste koji se provode diljem svijeta.

Promidžbenoj kampanji protiv nasilja nad ženama pridružilo se i nekoliko poznatih političara i aktivista. Jedan od njih je i južnoafrički anglikanski biskup Desmond Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir. Situacija u njegovoj zemlji posebno je ozbiljna – nedavno istraživanje ustanovilo je da je čak četvrtina muškaraca u toj zemlji počinila silovanje. A čak polovica ispitanika u toj južnoafričkoj anketi priznalo je da je silovalo više od jedne osobe.

Desmond Tutu obratio se skupu u Ujedinjenim narodima putem video linka: "Vi pokazujete da ste slabić ako zloupotrebljavate svoju tjelesnu nadmoć nad ženama. Društva koja toleriraju nasilje nad ženama su društva koja propadaju."

No, nasilje nad ženama događa se gotovo svugdje i u mnogim oblicima. Ponekad je to nasilje otvoreno – u slučajevima silovanja, premlaćivanja i ubojstva. No, ono često preuzima i oblike koji i nisu možda toliko izravni – poput genitalne mutilacije i trgovine ženama. Nasiljem nad ženama smatra se i njihova nemogućnost da koriste zaštitna sredstva protiv spolnih bolesti kao i da se zaštite od virusa HIV. Problem je u toliko gori, kažu stručnjaci, zbog činjenice da kad god žene pate, pate i njihova djeca.

Ujedinjeni narodi se nadaju da će angažiranjem muškaraca u kampanji brže krenuti ka iskorjenjivanju ovog problema.

XS
SM
MD
LG