Linkovi

Obama: Partnerstvo SAD s Indijom bit će jedan od definirajućih odnosa 21. stoljeća


Partnerstvo Sjedinjenih Država s Indijom bit će jedan od definirajućih međudržavnih odnosa 21. stoljeća, izjavio je predsjednik Obama koji je jučer ugostio u Bijeloj kući indijskog premijera Manmohana Singha. Dvojica čelnika su obećala da će zajedno raditi na jačanju globalne ekonomije, obuzdavanju klimatskih promjena, ograničavanju nuklearne proliferacije, te u borbi protiv terorizma. Predsjednik Obama je prihvatio poziv gospodina Singha da posjeti Indiju slijedeće godine.

Dvojica čelnika su se složila i oko pune implementacije sporazuma o civilnom korištenju nuklearne energije iz 2008., kojim je okončana tridesetgodišnja zabrana prodaje nuklearnog goriva i tehnologije Indiji.

Dvije su zemlje uspostavile i novo ekonomsko partnerstvo, a američki ministar financija Timothy Geithner slijedeće godine, kako se očekuje, putuje u Indiju kako bi pokrenuo forum s ciljem jačanja uzajamnih veza.

Jučer su i američka državna tajnica Hillary Clinton i njezin indijski kolega S. M. Krishna potpisali memorandum o razumijevanju po pitanju energetske sigurnosti, čiste energije i klimatskih promjena.

U čast indijskog premijera - prva državna večera u Obaminom mandatu

Sinoć je predsjednik Obama hvalio – kako ga je nazvao – veliko i rastuće partnerstvo s Indijom i tijekom svoje prve državne večere otkako je u Bijeloj kući, održane u čast indijskog premijera Manmohana Singha.

U zdravici, gospodin Obama je naglasio prijateljstvo koje veže narode dviju zemalja, uključujući i nekih dva milijuna amerikanaca indijskog podrijetla u Sjedinjenim Državama.

Sa svoje strane, premijer Singh je gospodina Obamu nazvao inspiracijom milijunima ljudi u Indiji koji smatraju dragocjenima vrijednosti demokracije, raznolikosti i istih prilika za sve.

Večeri je prisustvovalo više od 300 uzvanika, tako da je ona održana pod nadstrešnicom na tratini Bijele kuće.

Jelovnik je bio bezmesan jer je indijski premijer vegetarijanac. Između ostalog, na meniju su bili: salata od krumpira i patlidžana, arugula iz povrtnjaka Bijele kuće, juha od crvene leće, te, za glavno jelo, pečene okruglice od krumpira sa chutneyem od rajčica, slanutkom i okrom ili zeleni kari od račića s karameliziranom salsom, dimljenom raštikom i basmati rižom s kokosom. Kao slastice su poslužene pita od bundeve i pita od krušaka s tučenim slatkim vrhnjem i karamel sosom.

XS
SM
MD
LG