Linkovi

Predsjednik Obama pokreće kampanju boljeg obrazovanja učenika u matematici i prirodnim znanostima


Bijela kuća je pokrenula kampanju za poboljšanje obrazovanja u matematici i prirodnim znanostima u Sjedinjenim Državama. Predsjednik Barack Obama kaže da privatni sektor također dolazi u pomoć i novcem i drugim načinima.

Studentski eksperiment iz robotike bio je u središtu pažnje u Bijeloj kući. Metalna naprava koju su dizajnirala i sastavila dva tinejdžera baca i hvata loptu. Predsjednik Obama je rekao da je demonstracija bila izvedena kako bi se naglasila važnost obrazovanja iz prirodnih znanosti i matematike.

"To je mnogo više od samih činjenica iz udžbenika biologije ili pitanja na testu iz matematike. Radi se o sposobnosti razumijevanja našeg svijeta, o korištenju i uvježbavanju ljudske sposobnosti da rješava probleme i razmišlja kritički … to je čitav niz vještina koje se koriste u oblikovanju odluka koje donosimo kroz čitav život," rekao je predsjednik Obama.

Ranije ove godine, predsjednik je pozvao privatni sektor da se udruži s vladom u naporima diljem zemlje da se poboljšaju obrazovni rezultati učenika u nastavi znanosti i matematike. Kako je sada rekao, korporacije, sveučilišta, neprofitne organizacije, te strukovne udruge koje predstavljaju milijune znanstvenika, inženjera i nastavnika zdušno su se odazvale tom pozivu.

"Već prvi odaziv privatnog sektora ovoj je kampanji donio više od 260 milijuna dolara. A očekujemo da će kampanja i dalje rasti," kazao je predsjednik Obama i dodao da će se novac koristiti u obrazovanju djece svih uzrasta. Bit će i dodatnih resursa za nastavnike, pa čak i nova serija televizijskih programa za djecu predškolske dobi.

Predsjednik Obama bit će izravno uključen u jedan aspekt kampanje – izložbu u Bijeloj kući u kojoj će biti prikazani najbolji učenički eksperimenti iz čitave Amerike. On kaže da ti mladi inovatori zaslužuju jednako divljenje i hvalu kao i prvaci u školskim sportskim natjecanjima.

"Ako pobijedite na prvenstvu košarkaške lige sveučilišta i koledža, onda dođete na svečano primanje u Bijelu kuću. Dakle, ako u mladoj dobi stvorite najbolji eksperiment ili dizajn, najbolji hardware ili software, onda biste isto tako trebali dobiti priznanje za to dostignuće," rekao je predsjednik Obama.

Gospodin Obama je pozvao da se stavi veći naglasak na obrazovanje iz matematike i prirodnih znanosti u govoru pred Nacionalnom akademijom znanosti, u travnju. On je tada rekao da učenici iz mnogih drugih zemalja ostvaruju bolje obrazovne rezultate od američkih učenika, te naglasio da je njegov cilj da vrati Ameriku na sam obrazovni vrh u roku od jednog desetljeća.

XS
SM
MD
LG