Linkovi

Kamata na američki savezni dug opterećivat će gospodarstvo i nadolazećih godina


Današnji New York Times javlja da će američka vlada biti sučeljena s financijskom besparicom tijekom sljedećih desetak godina kako će isplate za mirovine i medicinsku zaštitu znakovito povećati plaćanje za savezni dug. Prema ovom newyorškom listu, kamata na američki dug od 12 bilijuna dolara povećat će se sa sadašnje 202 milijarde dolara na preko 700 milijardi dolara 2019. godine. Ti nevjerojatni troškovi iznose više negoli kombinirani proračun za američka ministarstva energije, obrazovanja i domovinske sigurnosti te troškova ratova u Iraku i Afganistanu.

Posljednja recesija potakla je političare da potroše velike iznose novca za stimuliranje gospodarstva, što je znatno povećalo dug savezne vlade. Taj ogromni dužnički teret dolazi u vrijeme kad se milijuni ljudi rođenih nakon Drugog svjetskog rata spremaju u mirovinu, što će zajedno s vladinim subvencijama za njihove medicinske troškove još više opteretiti proračun. I prije ove posljednje financijske krize prognoze su govorile da će to stvoriti ozbiljne ekonomske probleme.

***

U listopadu je broj prodanih kuća ili stanova značajno porastao, kako su kupci požurili da iskoriste poresku olakšicu koju im omogućava kupovina nekretnina za stanovanje po povoljnim uvjetima. Nacionalna udruga trgovaca nekretninama kaže da je broj prodanih kuća ili stanova, koji su već prije korišteni, prošli mjesec povećan za 10,1 posto. Kad bi se prodaja odvijala po stopi kakva je zabilježena u listopadu, to bi značilo da će se tijekom 2009. godine prodati oko šest milijuna i 100 tisuća stambenih jedinica. Inače, poreske obveznice koje su potakle ovo povećanje trebale su isteći, međutim, u međuvremenu su produžene za još nekoliko mjeseci. Ali dok prodaja raste, prosječna cijena kuće ili stana zabilježila je pad od 7 posto u odnosu na prošlu godinu.

***

List Financial Times piše da dužnosnici tvrtke Microsoft vode razgovore s globalnim izdavačem News Corporation kako bi im platili da ne dopuštaju Googleu objavljivanje svojih sadržaja.

Tražilica Google vodeći je izvor za online vijesti iz businessa i daleko nadmašuje ostale tražilice, uključujući i Microsoftovu. News Corporation je u vlasništu tajkuna Ruperta Murodcha i posjeduje velik broj listova diljem svijeta, uključujući i Wall Street Journal. Sporazum kojim bi New Corporation uskratio Googleu pravo na objavljivanje sadržaja ove medijske kuće, mogao bi pomoći Microsoftovoj internetskoj tražilici Bing da zauzme veći dio tržišta.

XS
SM
MD
LG