Linkovi

Knjiga tjedna: "Going Rogue", Sare Palin


Prije godinu dana tadašnja guvernerka Aljaske Sarah Palin stupila je na nacionalnu političku scenu i izvršila svojevrsni medijski "blic", postavši jedno od najprepoznatljivijih lica u Sjedinjenim Državama. Ovaj tjedan doživjeli smo svojevrsnu mini-verziju ovakve medijske ekspozicije: nakon što je njena nova knjiga u utorak stigla u američke knjižare, gotovo svaka važnija medijska kuća intervjuirala je bivšu republikansku dopredsjedničku kandidatkinju. Naslov knjige Going Rogue: an American Story, u slobodnom prijevodu – Odvajanje od krda: jedna američka priča.

S početnom nakladom od preko milijun i pol tiskanih primjeraka, knjiga Going Rogue nagovještava da bi mogla postati jedan od glavnih bestsellera ove godine. Mnogi politički analitičari vjeruju da bi Sarah Pallin mogla biti jedan od republikanskih predsjedničkih kandidata na izborima 2012. godine, pa mnogi objavljivanje njene knjige promatraju kao svojevrsni politički kampanjski potez.

U TV showu popularne Oprah, Sarah Palin je pokušala odgovoriti pitanje o svojim namjerama za izbore 2012: "Koncentriram se na izbore 2010. godine, i želim osigurati da se pozabavimo s pitanjima koja su važna Amerikancima. Međutim, s nestrpljenjem očekujem izbore 2012. i želim u međuvremenu da moji postupci imaju pozitivan učinak. Ne znam što ću učiniti 2012."

Ipak knjiga Going Rogue nema samo političku dimenziju. U jednom njezinom dijelu bivša dopredsjednička kandidatkinja opisuje i svoj privatni život - uspjehe, neuspjehe, rođenje petero djece, spontane pobačaje, sve ono što bi čitatelju moglo i trebalo predstaviti idealnu "američku zaposlenu majku". Sarah Palin u svojoj memoarskoj knjizi ne štedi ni svoje kritičare, kojih je tijekom predizborne kampanje i poslije bilo mnogo.

U jednom od brojnih interviewa Sarah Palin je pokušala odgovoriti na pitanje je li predsjednik Obama radikalniji u svojim stavovima negoli to javno pokazuje: "Neću se ustručavati da kažem kako su njegovi suradnici krajnje radikalni i to se vidi u nekim imenovanjima koja je učinio. Mislim da je nepošteno prema javnosti od strane kandidata ako se ne kaže što takvi kandidati uistinu zastupaju i predstavljaju."

Medijski pozor koji prati bivšu dopredsjedničku kandidatkinju ovaj je tjedan doživio kulminaciju, međutim, ostaje otvoreno pitanje hoće li knjiga Going Rogue produbiti popularnost Sarah Pallin izvan njene relativno uske konzervativne republikanske baze.

Prilično je sigurno da će knjiga o protekloj republikanskoj predsjedničkoj kampanji porušiti neke mostove bivše guvernerke Aljaske prema određenim republikanskim krugovima, ali će isto tako vjerojatno konsolidirati njen položaj na desnom krilu, dok se vode unutarnje stranačke borbe između društvenih konzervativaca i umjerenjaka. Mnogi vjeruju da u ovom času Sarah Pallin predstavlja najupečatljivije i najprovokativnije lice u Republikanskoj stranci, koja se pokušava oporaviti od velikog prošlogodišnjeg izbornog poraza.

Izvorni datum objavljivanja knjige sjećanja Sarah Pallin bio je određen za rano proljeće sljedeće godine, međutim, velik interes javnosti za ovu knjigu bivše dopredsjedničke kandidatkinje, naveo je izdavača HarperCollins da djelo objavi nekoliko mjeseci ranije.

Zanimljivo je da na promotivnoj turneji ove knjige, koja je u tijeku, Sarah Palin zaobilazi uporišta liberalnih demokrata kao što su New York i Los Angeles, a veći dio svoje pažnje usmjeruje na ruralna područja saveznih država kao što su Indiana, Michigan, Ohio i Florida, koje bi također mogle imati presudu ulogu na predsjedničkim izborima 2012. godine.

XS
SM
MD
LG