Linkovi

Web stranica tjedna: SmartHistory


Današnje zanimljivo i inovativno odredište na Internetu nudi mogućnost saznavanja novih stvari o povijesti slikarstva i kiparstva, kao i učenja načina na koje možemo bolje razumjeti umjetnička djela.

"Smarthistory.org tekstom, slikom i videom obrađuje povijest umjetnosti. Teme su prezentirane na konverzacijski način tako da povijest umjetnosti postane dostupna i onima koji nisu povjesničari," kaže Steven Zucker, povjesničar umjetnosti koji zajedno sa svojom kolegicom po struci Beth Harris i vodi razgovore o temama i djelima prezentiranim na web stranici www.Smarthistory.org. Svaka tema nudi i video snimku.

Zucker kaže da se ovaj websajt sviđa širokom rasponu korisnika - od srednjoškolaca, preko pojedinaca iz kreativnih profesija, pa do onih koji doživotno vole učiti nove stvari ili poboljšati način na koji uživaju u likovnoj umjetnosti: "Nije nam cilj toliko da kroz websajt Smarthistory kažemo što nešto znači, nego da potaknemo ljude na pobliže gledanje umjetničkog djela, da saznaju kako vidjeti detalje ... da steknu samopouzdanje da i sami proučavaju umjetnička djela i razviju osobno razumijevanje kroz vlastito doživljavanje. Vjerujemo da je to ključno."

Smarthistory.org postoji već oko pet godina i do sada je uglavnom pokrivala zapadne umjetničke tradicije, no Steven Zucker kaže da se planira detaljniji pristup umjetnostima Afrike, Latinske Amerike, Azije, kao i one američkih Indijanaca.

XS
SM
MD
LG