Linkovi

Svaki peti dolar utrošen na zdravstvo odlazi na liječenje posljedica prekomjerne težine


U vrijeme kada Sjedinjene Države pokušavaju reformirati svoje zdravstvo, nemoguće je ignorirati jedan društveni trend koji doprinosi ukupnom stanju zdravlja američke anacije. Amerikanci su, naime, sve deblji.

Ovu tvrdnju potvrđuju novi podaci da će u roku od devet godina 103 milijuna odraslih Amerikanaca, odnosno 43 posto, biti debelo te da će to rezultirati zdravstvenom krizom koja će sve skupo koštati. Kako se procjenjuje, troškovi liječenja bolesti izvazvanih debljinom učetverostručit će se na 344 milijardi dolara godišnje. Svaki peti dolar utrošen na zdravstvenu skrb odlazi na liječenje posljedica prekomjerne težine.

Stručnjaci kažu da je debljina u posljednjih 10-15 godina bila najveći pojedinačni uzročnik poskupljenja zdravstvene skrbi te da se bilježi prava eksplozija kroničnih bolesti povezanih s viškom kilograma, poput srčanih oboljenja, raka, šećerne bolesti i visokog krvnog pritiska. Do 2018. godine Amerikanac s prekomjernom težinom morat će se nositi s medicinskim troškovima u iznosu od osam tisuća 315 dolara – što je gotovo dvije i pol tisuće dolara više u usporedbi s građanima prosječne težine.

Dok se u Washingtonu raspravlja o zdravstvenoj reformi mnogi se pitaju - “Zašto se tako malo govori o problemu debljanja?” Brojni stručnjaci pozivaju saveznu vladu da ona poradi na tome da se ovaj trend zaustavi ili će, u protivnom, računi doći na naplatu kasnije.

Stručnjaci upozoravaju da se u Americi od 1985.godine udvostručio broj ljudi s prekomjernom težinom. Nova istraživanju ukazuju d aje problem najizraženiji u saveznim državama Mississippi, Maryland, Kentucky, Ohio, Južna Dakota i Oklahoma – gdje će do 2018.godine više od polovice stanovništva biti predebelo! Liječnici se nadaju da je sve ovo svojevrstan poziv na buđenje svima kojima bi se, s njihovom tjelesnom težinom, uskoro mogli dramatično povećati i njihovi troškovi liječenja.

XS
SM
MD
LG