Linkovi

Jahačka škola - tajni zatvor CIA-e u Litvi


Američka televizija ABC otkrila je lokaciju jednog od tajnih zatvora u kojima je američka Središnja obavještajna agencija CIA-a držala osumnjičene teroriste. Unutar jahačke škole u Vilnusu, u Litvi, CIA je uspostavila tajni zatvor u kojem su se provodile okrutne tehnike ispitivanja. Na lokaciji na kojoj su bogati Litvanci nekoć jahali konje, CIA-ini djelatnici ispitivali su najmanje osmoricu osumnjičenika. Litva je pristala na uspostavu CIA-inog zatvora na njenom teritoriju nakon posjete predsjednika Busha toj zemlji 2002. Sjedinjene Države sa svoje su strane obećale podržati napore Litve za ulazak u NATO savez. Richard Clarke bivši je vladin dužnosnik za protuterorističku djelatnost.

“Nove članice NATO-a bile su toliko zahvalne za američku podršku da su, u tom razdoblju, bile spremne učiniti sve što su Sjedinjene Države zatražile.”

CIA je preuzela taj objekt u ožujku 2004. godine, istog mjeseca kad je Litva ušla u NATO. Svega godinu i pol dana kasnije ovaj zatvor je ukinut nakon što je Washington Post objavio tekst o postojanju tajnih CIA-inih zatvora u Europi. Zgrada je sada pod kontrolom litvanske obavještajne službe.

XS
SM
MD
LG