Linkovi

Novi CD Briana Setzera "Songs From Lonely Avenue" donosi mješavinu rocka, bluesa i swinga


Pjevač i gitarist Brian Setzer je prošao dug put od od kada je osamdesetih godina prošlog stoljeća, sa svojim sastavom The Stray Cats, sudjelovao u tadašnjem vrlo popularnom oživljavanju rockabillyja. Danas ovaj pedesetogodišnjak ubire plodove novog glazbenog trenda – oživljavanja bluesa i swinga, pomiješanog s rockom.

Rockabilly – kombinacija rocka i countryja – za Briana Setzera je prošlost; sadašnjost čini nova zbirka originalnog rocka, bluesa i swinga, naslovljena „Songs From Lonely Avenue“. To je prvi album koji je ikad napravio kao autor svih pjesama. Prati ga The Brian Setzer Orchestra, sastavljen od niza saksofona, truba i trombona, te ritmičke sekcije i žičanih instrumenata. Drugi glas daje mu supruga Julie Reiten, koja pjeva s njim u skladbi „Gimme Some Rhytm Daddy“.

Brian Setzer je oduvijek sanjao da vodi orkestar, posebice nakon što je naučio svirati gitaru, odrastajući u Long Islandu, u New Yorku. Dok su na listama popularnosti harali punk rock i new wave, njega je daleko više zanimalo da gleda svoje omiljene jazz glazbenike u noćnim klubovima New Yorka. Čak i slava sa sastavom The Stray Cats nije ublažila njegovu ljubav za jazz i blues. Dok bi putovao na turneji, vježbao bi gitaru slušajući snimke orkestara Bennyja Goodmana i Genea Krupe.

Ipak, Brian nikad nije odlutao daleko od svojih ranih rock'n'roll utjecaja. Njegovi karakteristični gitaristički soloi bili su vodeći zvuk otkako je oformio svoj vlastiti orkestar, prije gotovo dvadeset godina. G. 1998., band je osvojio dva Grammyja, od kojih je jedan bio za njihov hit remake „Jump, Jive An Wail“, Louisa Prime. Dvije godine kasnije, odnijeli su još jedan Grammy za svoju obradu „Caravana“, Dukea Ellingtona.

Orkestar Briana Setzer stalno nastupa diljem svijeta za svoje mlade i starije ljubitelje. Svake godine pripreme i posebni Božićni rock program, s kojim ove godine kreću na turneju 20. studenog, iz Detroita.

I, za kraj, s albuma „Songs From Lovely Avenue“, skladba „Lonely Avenue“.

XS
SM
MD
LG