Linkovi

Memoarska knjiga Sarah Palin 'Going Rogue' već prije izlaska polarizira Amerikance


U američkim knjižarama sutra će se pojaviti memoarska knjiga bivše američke republikanske dopredsjedničke kandidatkinje Sarah Palin, međutim, knjiga je već davno prije izlaska polarizirala Amerikance isto kao i njena autorica tijekom prošlogodišnje predsjedničke kampanje. Naslov knjige Going Rogue: an American Story, u slobodnom prijevodu otprilike – Odvajanje od krda: jedna američka priča.

Izvorni datum objavljivanja knjige sjećanja Sarah Palin bio je određen za rano proljeće sljedeće godine, međutim, velik interes javnosti za ovu knjigu bivše dopredsjedničke kandidatkinje, naveo je izdavača HarperCollins da djelo objavi nekoliko mjeseci ranije. S početnom nakladom od preko milijun i pol tiskanih primjeraka Going Rogue nagovještava da bi mogla postati jedan od glavnih bestsellera ove godine. Od napuštanja guvernerskog položaja na Aljasci, mnogo se nagađalo o političkoj budućnosti Sarah Palin.

U pojavljivanju na televizijskoj mreži ABC, pokušala je odgovoriti na kritike da je narcisoidna i da se ponaša kao diva, tvrdeći dasu to pokušaji da se uništi njena reputacija. Jedan od kritičara navodno je bio anonimni član osoblja bivšeg republikanskog predsjedničkog kandidata Johna McCaina.

Sarah Palin: Za neke ljude, to je njihov posao. I ako se neuspjeh u tom poslu negativno odražava na njih, oni moraju spakirati svoje padobrane i zaštititi svoju reputaciju i sebe. Tako da ih nitko ne može kriviti ni za što.Ja preuzimam krivicu. Na kraju krajeva, ja znam što je istina, a što ne.

Mnogi vjeruju da bi Sarah Palin mogla biti jedan od republikanskih predsjedničkih kandidata na američkimizborima 2012. godine, pa mnogi požureno objavljivanje njene knjige promatraju kao svojevrsni politički kampanjski potez. Medijski pozor koji prati bivšu dopredsjedničku kandidatkinju protekli je vikend doživio kulminaciju, međutim, ostaje otvoreno pitanje hoće li knjiga Going Rogue produbiti popularnost Sarah Palin izvan njene relativno uske konzervativne republikanske baze.

Prilično je sigurno da će knjiga o protekloj republikanskoj predsjedničkoj kampanji porušiti neke mostove bivše guvernerke Aljaske prema određenim republikanskim krugovima, ali će isto tako vjerojatno konsolidirati njen položaj na desnom krilu, dok se vode unutarnje stranačke borbe između društvenih konzervativaca i umjerenjaka. Mnogi vjeruju da u ovom času Sarah Palin predstavlja najupečatljivije i najprovokativnije lice u Republikanskoj stranci, koja se pokušava oporaviti od velikog prošlogodišnjeg izbornog poraza.

XS
SM
MD
LG