Linkovi

U SAD 22 milijuna oboljelih od virusa H1N1


Američki Centar za kontrolu zaraznih bolesti revidirao je podatke o virusu H1N1. Prema novim informacijama u Sjedinjenim Državama u razdoblju od travnja do listopada od virusa svinjske gripe oboljela su 22 milijuna građana od čega je 98 tisuća trebalo biti hospitalizirano. Procjenjuje se da je 3,900 građana umrlo zbog komplikacija u vezi s ovom bolešću.

Što se tiče najmlađih, oboljelo je osam milijuna djece, 36 tisuća ih je primljeno u bolnice, a 540 ih je umrlo. Sa zaključno jučerašnjim danom diljem Sjedinjenih Država na raspolaganje je stavljeno nešto preko 41 i pol milijun doza cjepiva.

Centar za kontrolu zaraznih bolesti objavio je da istražuje prijavljenih pet slučajeva nuspojave Guillain-Barreovog sindroma kod građana koji su dobili cjepivo. Taj sindrom dovodi do slabljenja mišića i poteškoća u hodanju, a ponekad i paralize. Prema studijama, razvijanje ovog sindroma prilično je rijetko kod cjepiva sezonske gripe i kreće se oko jedan na prema milijun. Jednom mladiću iz Virginije koji je imao takvu reakciju na cjepivo svinjske gripe liječnici su poručili da će se oporaviti za osam tjedana.

XS
SM
MD
LG