Linkovi

Khalidu Sheikhu Mohammedu sudit će se nekoliko blokova od nulte točke


Američki ministar pravosuđa Eric Holder izjavio je da će se proces protiv Khalida Sheikha Mohammeda - osobe za koju se vjeruje da je glavni organizator terorističkih napada od 11. rujna 2001. – voditi u jednom saveznom sudu u New Yorku.

Ministar Holder danas je izjavio u Washingtonu da će se protiv četvorice drugih optuženika za napade na Svjetski trgovinski centar suđenje održati pred istim sudom, koji je udaljen tek nekoliko blokova od mjesta gdje su nekoć stajali neboderi blizanci.

Eric Holder je izjavio da namjerava dati upute tužiteljima da traže smrtnu kaznu za svakog od optuženih.

Predsjednik Barack Obama izjavio je danas da će postupak protiv Khalida Sheikha Mohammeda "udovoljavati najvišim kriterijima pravosuđa". Ministar Holder je rekao da je odlučio petoricu drugih pritvorenika iz Gunatanamo Baya prebaciti na suđenja pred posebnim vojnim sudovima. Među njima su Abd al-Rahim al-Nashiri, koji je optužen za planiranje napada na američki razarač Cole u Jemenu 2000. godine.

Khalid Sheikh Mohammed i njegovi suoptuženici bili su optuženi pred posebnim tribunalom američke vojske u bazi Guantanamo Bay na Kubi. Međutim, Holder je podsjetio da je taj proces obustavljen u veljači. Ubrzo nakon preuzimanja dužnosti u siječnju, predsjednik Obama je potpisao izvršnu uredbu da se pritvorni centar Guantanamo Bay zatvori unutar godinu dana, međutim, ministar Holder je danas izjavio kako će možda biti teško ispuniti ovaj krajnji rok.


XS
SM
MD
LG