Linkovi

U Somaliji - šerijat na al-Shababov okrutan način


Članovi ekstremne somalijske islamske organizacije al-Shabab, koju se dovodi u vezu s al-Qaidom, učvršćuju svoju vlast u dijelovima Somalije koje već kontroliraju, uvode nova pravila i kažnjavaju ljude za koje kažu da krše njihovo radikalno viđenje islamskih zakona.

Posljednjih nekoliko mjeseci ekstremisti al-Shababa pribjegavaju nasilju koje oni opisuju kao „opravdanu kaznu“ za Somalijce koji krše islamski zakon – šerijat. Neki navodni špijuni i kršćani javno se pogubljuju. Kradljivcima se odsjecaju noge i ruke. Žene optužene za preljub bičuju se i kamenuju. Militanti al-Shababa navodno su prisiljavali građane, uključujući djecu, da gledaju takve jezive kazne.

Analitičarka Paula Roque iz južnoafričkog Instituta za sigurnosne studije kaže da nema dvojbe da je al-Shabab u nekim dijelovima Somalije uveo red i zakon kakvog u zemlji nema od kraha posljednje djelotvorne vlade 1991. godine. No Roque dodaje da al-Shabab pokušava uvesti red kroz nasilje i prijetnje nasiljem te da to nije ono što Somalijci žele.

"Ima tu ekstremističkih elemenata koji žele uvesti kalifat u Somaliji. Oni imaju cilj i načine njegovog ostvarivanja, a to je kroz nasilje i uništenje onih koji im stoje na putu. Očito je da se javnim egzekucijama želi zastrašiti. Radi se o pokretu koji vode vojnici, a ne teolozi ili klerici," kaže Roque.

Zbog veza s al-Qaidom ova somalijska skupina nalazi se na američkom i australijskom popisu terorističkih organizacija.

Al-Shabab je, također, pozvao stotine stranih boraca da dođu u Somaliju i bore se protiv mirovnih snaga Afričke unije koje podržavaju slabu vladu u Mogadishuu.

Analitičar Afyre Elmi kaže da većina Somalijaca više ne vide al-Shabab kao benigne nacionaliste niti prihvaćaju njihova politička i religijska stajališta. No, kaže on, Zapad ne bi trebao pretpostaviti da Somalijci odbacuju šerijat. Prema njegovim riječima, većina podržava islamski zakon kao temelj za druge zakone u zemlji. Elmi dodaje da problem za Somalijce nije šerijat već okrutni i nepoznati koncept koji al-Shabab uvodi kao vjerski zakon.

"Razlika je u tome da al-Shabab, u ovoj fazi, ima drugačiju interpretaciju. Verziju islama koju al-Shabab nameće Somalijcima većina neće prihvatiti. Možete uvjeriti stotinu mladića da se priključe vašoj organizaciji, ali opće prihvaćanje vaših ideja nešto je potpuno drugo," kaže Elmi.

Rigorozna pravila primjenjuju se prema svim kategorijama stanovništva. Ranije ovog mjeseca neke žene su bile bičevane zbog nošenja grudnjaka s obrazloženjem da je neislamistički nositi rublje koje zavodi muškarce. Muškarci koji su uživali u konzumaciji jedne blago narkotične biljke bili su uhićeni i pretučeni, a u nekim gradovima pod kontrolom al-Shababa brijačima se prijeti smrću budu li brijali ili skraćivali brade mušterija.

Analitičarka Paula Roque vjeruje da većina Somalijaca čeka da vidi koja im strana može ponuditi bolju budućnost - al-Shabab ili vlada koju podržavaju Ujedinjeni narodi. Od 1991. godine sukobljeni klanovi i korupcija potkopali su više od deset inicijativa Somalijaca i međunarodne zajednice za formiranje učinkovite vlade u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG