Linkovi

Rastuća industrija rabljenja marihuane u medicinske svrhe rasplamsala debatu u Kaliforniji


Kalifornija je jedna od 14 američkih saveznih država u kojoj je dozvoljena uporaba marihuane iz zdravstvenih razloga. Stoga se u toj državi razvila uspješna industrija uzgoja kanabisa. Iako organi savezne vlasti kažu da je upotreba marihuane zabranjena zakonom, predstavnici administracije predsjednika Obame nedavno su izjavili da neće sudski progoniti ordinacije koje se pridržavaju državnog zakona. Klinike koje koriste marihuanu šire se Kalifornijom. Ta je pojava unijela razdor među one koji žele zabraniti, i one koje žele legalizirati marihuanu.

U kalifornijskom gradu Oaklandu smješten je najveći zdravstveni centar u toj državi za liječenje marihuanom: u njemu se dnevno opslužuje 600 pacijenata. Marihuana se prepisuje za pomoć pri liječenju cijelog niza bolesti – od raka do nesanice. Steve DeAngelo utemeljitelj je i direktor tog centra:

"Kada primimo nekog pacijenta po prvi put, tražimo ga da s nama potpiše ugovor. Njime potvrđuje da će biti članom našeg centra i ovlašćuje sve naše članove da za njega uzgajaju konoplju."

Kalifornijski su glasači odobrili zdravstvenu uporabu marihuane 1996. godine, kad su usvojili Prijedlog 215, poznat kao Compassionate Use Act, svojevrsni zakon o ‘milosrdnoj’ uporabi marihuane. Njime je pacijentima, uz liječničku preporuku, dozvoljeno da uzgajaju i posjeduju marihuanu za osobnu upotrebu. Taj je zakon kasnije proširen kako bi dozvolio pacijentima da dijele ovaj lijek s drugim kolektivnim centrima i zadrugama.

Centar Stevea DeAngela ima 30 tisuća registriranih članova i godišnji prihod od 20 milijuna dolara. Učlanjenim pacijentima na raspolaganju za kupnju su sojevi marihuane slikovitih naziva poput Blue Dream, Plavi san i Train Wreck, Udes vlaka. Bill Britt, korisnik marihuane u zdravstvene svrhe iz Long Beacha u Kaliforniji kaže da mu ovaj lijek pruža olakšicu. Kao dijete bolovao je od dječje paralize, a uzimanje marihuane kao lijeka smanjuje mu količinu drugih lijekova. Nekoliko puta na dan udiše marihuanu putem inhalatora:

"Da ne koristim marihuanu, vjerojatno bih bio na lijekovima protiv boli, ili nekoj vrsti mišićnih relaksansa ili antispazmodika, ili pak nekimlijekovima protiv mučnine, a možda i anti-depresivima. Postoji cijelo brdo popisa lijekova za moje stanje."

Broj klinika koje koriste marihuanu ubrzano niče Kalifornijom. Oni koji žele otvoriti vlastite, priliku da nauče kako to mogu postići pruža im Sveučilište Oaksterdam u Oaklandu. Njega je osnovao Richard Lee, lokalni poduzetnik i vlasnik kafića i klinike marihuane. On kaže:

"Nakon što usvoje osnove o političkim i pravnim regulativama i implikacijama, studenti pohađaju predavanja o hortikulturi, zatim kuhanju s konopljom, pravljenju hašiša, njezi pupoljaka, kao i o poslovanju te osnivanju vlastitog biznisa."

U Los Angelesu postoji preko 800 klinika kanabisa, više nego kafića Starbucks ili, recimo, javnih škola. Neke su od njih, tvrde gradske vlasti, nezakonite, pa se za njih predviđa policijska akcija. Udruga kalifornijskih policijskih načelnika protivi se širenju ovakvih klinika. Načelnik Kim Raney iz grada Covina-e kaže da marihuana pomaže nekim bolesnicima, ali dodaje da se radi o vrlo malom broju ljudi, ne više od dva posto:

"Vjerujem da kod ljudi oboljelih od raka, multiple skleroze, i onih s nizom drugih zdravstvenih problema marihuana vjerojatno pomaže. Nas ne brine to, već ostalih 98 posto – koliko ih, prema našim informacijama, ima – to što se za njih legalizirala rekreacijska uporaba marihuane."

Američka uprava za kontrolu hrane i lijekova tvrdi da nije dokazana ljekovitost marihuane, no neki kalifornijski liječnici, od kojih i David Bearman, kažu da ona pomaže njihovim pacijentima:

"Neki od njih imaju nevjerojatna iskustva. Jedan moj pacijent bio je paraplegičar i patio od mučnih bolova."

Doktor Bearman preporučuje marihuanu za niz bolesti, uključujući i kronične bolove. Oni koji se zalažu za legalnost ove droge kažu da bi se na nju trebao nametnuni porez i da bi je trebalo tretirati kao alkohol i duhan, što je već učinjeno u Oaklandu. No, protivnici kažu da se marihuanu ne bi smjelo ozakoniti bez potrebne rasprave na nacionalnoj razini. Njihovi argumenti odnose se još nepoznate dugoročne učinke rabljenja te biljke. Obje se strane, međutim, slažu da o dostupnosti marihuane u budućnosti moraju odlučiti sudske vlasti.

XS
SM
MD
LG