Linkovi

U Sjedinjenim Državama od svinjske gripe umrlo najmanje 4 tisuće ljudi


Od travnja, u Sjedinjenim je Državama od svinjske gripe umrlo najmanje četiri tisuće ljudi. Centar za prevenciju zaraznih bolesti priopćio je da je ovaj broj rezultat ubrajanja dodatnih smrtnih slučajeva koji su posljedica zdravstvenih komplikacija vezanih za gripu – upale pluća i raznih bakterijskih infekcija.

Centar za prevenciju zaraznih bolesti do nedavno je tvrdio da je od svinjske gripe u Sjedinjenim Državama umrlo oko tisuću ljudi. Promjena je posljedica želje da se broj umrlih od svinjske gripe adekvatno usporedi s brojem smrtnih slučajeva od obične gripe, od koje u Americi godišnje umre nekih 36 tisuća ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija prošli je tjedan objavila da je u svijetu od travnja – kada se pojavio virus H1N1 – umrlo više od 6 tisuća ljudi, od toga gotovo četiri i pol tisuće u obje Amerike. Zdravstvene vlasti u oko 200 zemalja svijeta prijavile su do sada oko pola milijuna slučajeva zaraze svinjskom gripom.

Virus H1N1 razlikuje se od virusa obične gripe po tome što je bio aktivan i tijekom ljetnih mjeseci te što 'napada' razmjerno zdrave ljude mlađe od 65 godina. Svjetska zdravstvena organizacija navodi da većina zaraženih svinjskom gripom ovu bolest može preboljeti i od nje se oporaviti ostankom kod kuće, te da nije potrebna hospitalizacija.


XS
SM
MD
LG