Linkovi

Povodom Dana veterana, predsjednik Obama položio vijenac na grob Neznanog vojnika na Nacionalnom groblju u Arlingtonu


Jedanaesti studenog je u Sjedinjenim Državama praznik Dan veterana, prilika za odavanje počasti pripadnicima američkih oružanih snaga.

Predsjednik Barack Obama je položio vijenac na grob Neznanog vojnika na Nacionalnom vojnom groblju Arlington, u Virginiji u blizini Washingtona.

Prva je obitelj započela dan s doručkom za veterane i njihove obitelji u Bijeloj kući.

Dan veterana obilježava se širom zemlje a u Europi je to Dan sjećanja, odnosno Dan primirja, povodom godišnjice završetka Prvog svjetskog rat. Britanska kraljica Elizabeta je u Londonu, na misi u Westminster Abbey, također odala počast vojnicima Ujedinjenog kraljevstva poginulima u ratovima širom svijeta.

Ova je komemoracija prva u posljednjih osam desetljeća koja je prošla bez ijednog britanskog veterana Prvog svjetskog rata u publici. Posljednja trojica koji su živjeli u Britaniji su preminula ove godine, dok zadnji, izvjesni Claude Choules, kojem je 108 godina, živi u Perthu u Australiji.

Frank Woodruff Buckles iz Zapadne Virginije posljednji je Amerikanac koji se borio u Prvom svjetskom ratu. Ovaj je 108-godišnjak bio vozač ambulantnog vozila na ratištu u Francuskoj.

U Parizu su na Grob neznanog vojnika zajedno vijenac položili francuski premijer Nicholas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je prva njemačka državnica nazočna na komemoracijama povodom Dana primirja u Francuskoj.

XS
SM
MD
LG