Linkovi

O Drugom svjetskom ratu - multimedijski


Nacionalni muzej Drugog svjetskog rata u New Orleansu otvorio je vrata nove, 60 milijuna dolara vrijedne zgrade s kazalištem, restoranom i kino dvoranom u kojoj se upravo prikazuje 35-ominutni film Beyond All Boundaries, “Izvan svih granica”. Kako iz New Orleansa javlja Greg Flakus, ovo multimeijsko ostvarenje spaja Hollywood, visoku tehnologiju i povijest.

Glumac Tom Hanks izvršni je producent i pripovjedač u ovoj multimedijalnoj filmskoj prezentaciji. Film se prikazuje na ogromnom ekranu, sa svjetlosnim i pokretnim efektima te instalacijama koje se pojavljuju u samom kinu - s odmicanjem priče. Cilj je u potpunosti animirati publiku efektnim prikazom Drugog svjetskog rata na svim bojišnicama.

Svjedočanstva vojnika, pomoraca, marinaca, ratnih dopisnika i političara čitaju poznati glumci - Brad Pitt, Kevin Bacon, Patricia Clarkson i Jennifer Garner. Tom Hanks, koji je igrao glavnu ulogu u filmu “Spašavanje vojnika Ryana,” poznat je i kao lobist za prava ratnih veterana. Pomogao je i Muzeju Drugog svjetskog rata u New Orleansu. Iako je rođen deset godina nakon Drugog svjetskog rata, Tom Hanks kaže da je taj sukob svejedno imao velik utjecaj na njega: "Kada sam bio dijete, svaka odrasla osoba na ovaj ili onaj način iskusila je rat. I svatko je o njemu pričao kao o događaju gotovo biblijskih proporcija."

Međutim, kod mlađe generacije ne postoji takva jaka veza s tim ratom i mnogi o njemu znaju vrlo malo. Nick Mueller, direktor Nacionalnog muzeja Drugog svjetskog rata, kaže da je to bio razlog za multimedijsku prezentaciju: "Mladi su odrasli uz tehnologiju. Pomoću nje usvajaju znanja. Stoga ‘bombardiranje’ vizualnim efektima, zvukom, svjetlom i pokretnim instalacijama, uz potpunu koncentraciju na film, olakšava učenje."

No, studenti novinarstva koji su o multimedijskom projektu novog muzeja pisali na svom blogu tvrde da su ih najviše impresionirali susreti s ratnim veteranima. Jedna studentica čak kaže da je bila toliko dirnuta nekim pričama da se rasplakala.

Jedan od veterana dragovoljaca koji posjetiteljima priča o ratu je i 90-ogodišnji Bert Stolier, koji je bio marinac za japanskog napada na Pearl Harbor. ‘Puna dva sata bombardiranja,napada torpedima, eksplozije na brodovima, deseci plovila koja su potonula…, leševi koji plutaju na vodi…’- prisjeća se on.

U Sjedinjenim Državama danas živi nekoliko milijuna veterana Drugog svjetskog rata, no svakoga dana umre ih preko 900. Njihova su svjedočanstva korištena u brojnim video prezentacijama ovog muzeja. Direktor Nick Mueller kaže da ih planiraju snimiti još više: "Imamo preko tri tisuće tonskih zapisa. Nekoliko naših suradnika putuje po Americi i snima svjedočanstva ovih veterana koje ćemo koristiti u budućim izložbama."

Nick Mueller dodaje da cilj muzeja nije veličanje rata ili pobjede u njemu, već informiranje posjetitelja o događaju koji je doveo do smrti više od 65 milijuna ljudi. Ovo proširenje Nacionalnog muzeja Drugog svjetskog rata u New Orleansu samo je posljednji završeni dio plana u kojeg je uključena gradnja još tri zgrade do 2015. godine. Muzej je inače bio otvoren 2000. godine kao Muzej Dana ‘D.’ Tri godine kasnije, proširivši tematiku na čitav sukob, američki Kongres proglasio ga je Nacionalnim muzejom Drugog svjetskog rata.

XS
SM
MD
LG