Linkovi

Pred predsjednikom Obamom ojačan izazov republikanaca


Godinu dana nakon izbora za američkog predsjednika Barack Obama je na domaćoj političkoj sceni sučeljen s velikim izazovima. Politička desnica je sve ljuća, a među njegovim demokratskim zastupnicima u Kongresu raste nervoza.

Za 44. američkog predsjednika bio je to težak tjedan. Najnovija stopa neuposlenosti u Sjedinjenim Državama je 10,2 posto, najviša od 1983. Predsjednik Obama kaže da su te brojke za žaljenje, no obećava da neće posustati u svojim nastojanjima za preokret američke ekonomije.

„Uvjeren sam da će se naša privreda oporaviti, uvjeren sam da se krećemo u dobrom smjeru, i obećavam da neću predahnuti dok Amerika opet ne postane zemlja prosperiteta,“ izjavio je gospodin Obama.

Premda su neki drugi ekonomski pokazatelji optimističniji, kronična bi neuposlenost mogla nauditi predsjedniku i njegovim demokratskim saveznicima u Kongresu tijekom parlamentarnih izbora sljedeće godine.

Demokrati su zabrinuti pobjedama republikanaca na nedavnim izborima za guvernere saveznih država New Jersey i Virginije. Prošlog studenog predsjednički kandidat Barack Obama pobijedio je na izborima uz pomoć glasova neovisnih birača. No, u New Jerseyu i Virginiji, neovisni birači su uglavnom odbacili demokratske kandidate te su glasovali za republikance.

Tom DeFrank dugo prati američku političku scenu, i vodi washingtonski ured njujorškog lista Daily News. „Mislim da je to veliki znak za zabrinutost predsjednika Obame. Ne može se reći, ma koliko to Bijela kuća želi da se tako misli, da to s njima nema nikakve veze. Ovi rezultati govore o udaljavanju birača koji nisu sretni,“ kaže DeFrank.

Zamah republikanaca komplicira nastojanja predsjednika Obame na polju njegovog glavnog unutrašnje političkog prioriteta - reforme američkog zdravstva. Republikanci pokušavaju iskoristiti populistička raspoloženja koja su se prvi puta pojavila na javnim skupovima po Americi prošle godine kada su se demokratski zastupnici suočili s bijesnim verbalnim napadima protivnika reforme zdravstva.

Tisuće protivnika reforme došle su u Washington odlučne da osujete izglasavanje zakona o reformi zdravstva koji su zajedno pripremili predsjednik Obama i kongresni demokrati. Poznati holivudski glumac Jon Voight bio je jedan od govornika na skupu protivnika reforme održanom ispred zgrade Kongresa. „Ne želimo da nam se oduzme naša sloboda izbora. Predsjednik Obama ima svoju opsesiju i pokušava na silu provući ovaj zakon o zdravstvu s ciljem stvaranja socijalističke Amerike,“ rekao je Voight.

Povijesno gledano, stranka koja kontrolira Bijelu kuću tijekom narednih parlamentarnih izbora gubi mjesta u Kongresu.

Politički analitičar Stuart Rothenberg kaže da će demokrati morati puno raditi da bi ograničili svoje gubitke na izborima sljedeće godine: „Pred demokratima je vrlo zahtjevni zadatak poticanja svoje baze da izađu na izbore. Prema rezultatima izlaznih anketa na biralištima i u Virginiji i u New Jerseyu, uočili smo dramatičan pad broja mladih glasača.“

Republikanske pobjede u New Jerseyu i Virginiji vjerojatno će imati negativan učinak na ambiciozne reformske pokušaje predsjednika i kongresnih demokrata na polju zdravstva i klimatskih promjena. Sljedeće godine republikanci će se sučeliti s političkim problemima u nastojanjima za postizanje stranačkog jedinstva.

Premda najglasniji protivnici demokratske reforme zdravstva potječu iz konzervativnog krila stranke, republikanski guvernerski kandidati, koji su odnijeli pobjede u New Jerseyu i Virginiji, sebe su pozicionirali kao umjerene republikance, te su uspjeli privući glasove i neovisnih birača.

XS
SM
MD
LG