Linkovi

SAD: Raspravu o zakonu o reformi zdravstva preuzima Senat


Misija predsjednika Obame da reformira američki zdravstveni sustav prošla je u subotu kritičan test kad je Zastupnički dom Kongresa usvojio zakon koji sadrži mnoge elemente za koje se gospodin Obama zalaže još od svoje predizborne predsjedničke kampanje. Pažnja se sada svraća na Senat, gdje je usvajanje jednakog takvog zakona daleko od sigurnog.

Mjesecima, u Kongresu se burno debatiralo treba li reforma zdravstvenog sustava uključivati i stvaranje programa zdravstvenog osiguranja koji bi vodila vlada, a koji bi bio konkurencija privatnim osiguravateljima. Verzija zakona koja je usvojena u Zastupničkom domu sadrži vrlo snažnu 'javnu opciju' - kako se naziva takav program - koju zagovaraju lijevije orijentirani demokrati, ali joj se protive neki od umjerenijih zakonodavaca te stranke, kao i praktički svi republikanci.

Predsjedatelj Nacionalnog odbora Demokratske stranke Tim Kaine hvalio je usvajanje te verzije koja bi proširila zdravstveno osiguranje na daljnje desetke milijuna građana uz ukupan trošak od više od jednog bilijuna dolara tijekom deset godina:

"Zakon pruža sigurnost za četiri petine Amerikanaca koji imaju zdravstveno osiguranje, tako da ne mogu biti žrtve predatorne prakse osiguravajućih kompanija. On otvara put ka priuštivom osiguranju za neosigurane Amerikance po prvi puta u povijesti ove zemlje. I, on čini značajne korake ka prekidanju neodrživog rasta cijena zdravstvene skrbi koji financijski uništava i obitelji i biznise. Mi smatramo da je to velika i povijesna pobjeda."

Kaine je govorio u programu televizijske mreže ABC, zajedno s predsjedateljem Nacionalnog odbora Republikanske stranke Michaelom Steelom, koji je izjavio:

"To je preuzimanje kontrole nad zdravstvenim sustavom od strane države. Ta stvar raste do veličine vlade, ona se umeće između liječnika i pacijenta. Ona zahtijeva od saveznih država obveze koje si one ne mogu priuštiti. I, nqa koncu, uzima 500 milijardi dolara iz programa Medicare, za umirovljenike, za koji svatko u zemlji zna da je ionako na putu ka bankrotu."

Ponavljanje tijesne pobjede demokrata u Zastupničkom domu moglo bi se pokazati daleko težim u Senatu, gdje će republikanci, kako se očekuje, iskoristiti sve parlamentarne manevre za blokiranje rasprave o reformi zdravstvenog sustava kao i glasovanje o samom zakonu.

Sa šezdeset članova, demokrati drže točno minimum glasova koji im je potreban da se osiguraju od filibustera. No, jedan član Senata koji glasuje s demokratima, neovisni demokrat Joe Lieberman iz Connecticuta, kaže da će se pridružiti republikancima kako bi spriječio demokrate da stave zakon na glasovanje:

"Ukoliko 'javna opcija' bude bila dio zakona, moja mi savjest nalaže da ne dozvolim iznošenje zakona na glasovanje. Vjerujem, naime, da bi dug u koji bi nas bacio takav zakon mogao slomiti Ameriku i poslati nas u goru recesiju nego što je ova iz koje se sada izvlačimo."

Ako zakoj o reformi zdravstvenog sustava prođe u Senatu, onda obje verzije treba uskladiti u jednu jedinstvenu. Predsjednik Obama kaže da se nada potpisati konačnu verziju zakona prije kraja godine, no čelnik senatske demokratske većine Harry Reid je najavio da bi se zakonodavni postupak mogao protegnuti i u 2010. godinu.

XS
SM
MD
LG