Linkovi

Journal of Happiness Studies: muškarci su sretniji od žena


Mnoga su istraživanja provedena o tome koliko su sretni američki muškarci i žene. Na Internetu se čak može naći i stručna online publikacija pod naslovom Journal of Happiness Studies.

Iz svih ovih istraživanja jedan zaključak je vrlo jasan – žene su manje sretne sada, nego su nekada bile, dok muškarci, velikim dijelom, vjeruju da stvari stoje vrlo dobro. Ekonomisti Betsey Stevenson i Justin Wellers sa Sveučilišta Pennsylvania pregledali su neka slična istraživanja na temu sreće iz 1970-ih, dakle na vrhuncu feminističkog pokreta, i došli do zaključka da su se žene u ono doba, premda su se borile sa znatno više diskriminacije nego muškarci, naročito na radnom mjestu, općenito smatrale malo sretnijima od muškaraca. Naravno, moguće je da je feministički pokret iz onog vremena pridonio činjenici da su muškarci bili nešto nezadovoljniji.

Kada pogledaju rezultate sadašnjih istraživanja, ovo dvoje ekonomista primjećuju da su rezultati upravo obrnuti. Žene su nesretnije nego muškarci. Zaključuju da, s obzirom da žene imaju bolje poslove, i uživaju veće poštovanje svojih kolega nego je to bilo slučaj prije tridesetak godina, sav taj napredak je žene doveo u situaciju da sada imaju dva posla – jedan na radnom mjestu, jedan kod kuće. Žene i dalje odgajaju svoju djecu, i brinu o svom suprugu ili momku. S druge strane, muškarci kažu da su mnogo opušteniji i osjećaju manji pritisak da se iskazuju na radnom mjestu nego prije. No, na nezadovoljstvo mnogih žena, to ne znači da muškarci sada imaju više vremena da pomognu u kući.

Izvjesni David Scott, na svom je blogu Dave' s Daily nedavno objavio listu 35 razloga zašto su muškarci sretniji od žena. Navodimo par tih razloga:

Automehaničari nam uvijek kažu istinu.

Možemo urediti nokte džepnim nožem.

Još uvijek je ovo zemlja u kojoj muškarci za isti posao dobivaju veću plaću nego žene.

Naši telefonski razgovori traju točno 30 sekundi.

Dakle, kao što vidite, muškarci su toliko opušteni da se čak mogu i šaliti s ovakvim stvarima. No, nisu svima ovakve šale podjednako smiješne.

XS
SM
MD
LG