Linkovi

'Prvih nekoliko dana vladala je prava euforija' - Nijemci se prisjećaju dana kada je pao Berlinski zid


Iznenadni pad Berlinskog zida – čiju se dvadeseta godišnjica obilježava ovih dana – fascinirao je čitav svijet. Kako iz Berlina javlja Sonja Pace, glavni grad Njemačke u posljednja se dva desetljeća dosta promijenio. No i danas su vrlo žive uspomene na večer 9. studenog 1989. kada je nestao vjerojatno najpoznatiji simbol hladnog rata.

Berlin je danas moderna metropola u kojoj živi više od tri milijuna ljudi. Razlike između zapadnog i istočnog dijela i danas se vide, no sve manje. Strancu je sve teže zamisliti da je Berlin desetljećima bio zidom podijeljeni grad, simbol hladnog rata. No, Elfi i Juergen Bachman dobro se sjećaju noći od 9. na 10. studenog, kada je Berlinski zid postao dio prošlosti.

'Gledali smo sve na televiziji. Zgrabili smo putovnice i krenuli na obližnji granični prijelaz. Graničar nam je podijelio formulare za izlaz iz zemlje. Nitko nije imao olovku…' – sjeća se Juergen Bachman.

Jochen Staadt, predavač na berlinskom Slobodnom sveučilištu, pratio je događaje iz zapadnog dijela grada. "Krenuo sam prema Zidu biciklom. Prema meni se kretala masa ljudi. Bili su u dobrom raspoloženju, uskoro smo svi zajedno pili na ulici i u obližnjim birtijama u Kreuzbergu. Ti prvi dani prošli su u pravoj euforiji" - kaže ovaj bivši 'zapadni Berlinčanin'.

Juergen Bachman kaže da su padu Berlinskog zida prethodili masovni ulični prosvjedi. 'Sastajali smo se prvo u crkvama, kasnije su krenuli prosvjedi na glavnim trgovima, na Alexanderplatzu. Osjećalo se da se sprema nešto veliko' – kaže gospodin Bachman. No, nitko baš nije mogao zamisliti što će se točno dogoditi, dodaje njegova supruga Elfi Bachman. Ona dodaje da je i danas pomalo vrijeđa što su mediji njihov prvi odlazak u zapadni dio Berlina opisali kao – priliku za shopping.

"Poanta nije bila u odlasku u kupovinu. Postojao je osjećaj slobode – da sami možemo donositi odluke, otići u posjet nekome u drugi dio grada. Ukratko, da možemo raditi ono što nam je do tada bilo zabranjeno' – kaže Elfi Bachman. Ovaj bračni par kaže da nitko nije očekivao tako brz slijed događaja – od 'otvaranja' zida pa do ujedinjenja Njemačke.

Ostaci Berlinskog zida danas se u glavnom gradu Njemačke jedva naziru. Tamo gdje su namjerno ostavljeni, oni služe za poduku novoj generaciji, kako kaže jedan otac koji je tu doveo svog sina. 'Djeca su budućnost i moraju znati kakav je bio hladni rat, kroz kakve smo brutalnosti i strahove mi ovdje prolazili…Nadajmo se da će njihov život biti bolji' – rekao nam je ovaj Berlinčanin.

XS
SM
MD
LG