Linkovi

Web stranica tjedna: kritički pogled na izvještavanje o znanstvenim temama


Znanstvenici objavljuju svoje radove u časopisima koji su pod pregledom njihovih vlastitih kolega, tako da drugi znanstvenici mogu ocijeniti njihova otkrića. No, što je s novinarima koji prate i pišu o znanstvenim temama? Naš današnji websajt tjedna pokušava uvesti pregled kolega i u svijet znanstvenog novinarstva.

"Web stranica The Knight Science Journalism Tracker je pokušaj da se novinarima sa svih strana svijeta, kao i svakome drugome, pruži osjećaj za to kako izgleda pisati o novostima iz znanosti u dnevnom tisku. To je prvi websajt koji se bavi načinom na koji tisak prati znanost, a, isto tako, zagleda i u to što je ustvari znanstvena vijest."

Tako kaže Charlie Petit, i sam veteran među novinarima koji pišu znanstvene vijesti, koji je glavni autor tekstova na web stranici Knight Science Journalism Tracker. Ta stranica, - na adresi www.ksjtracker.mit.edu -, projekt je unutar programa znanstvenog žurnalizma pri Institutu za tehnologiju Massachusettsa. Usprkos padu tiraža novina zadnjih godina, još uvijek postoji mnogo znanstvenih tema o kojima treba pisati, pa Petit kaže da uvijek pažljivo gleda za temama koje omogućuju izvještavanje o znanstvenoj vijesti, ali iz druge perspektive:

"U ovoj zemlji, previše znanstvenih članaka donosi priču na isti način i iz istog ugla. Recimo, citiraju se nečije izjave, možda čak iz objave za tisak. Ja, s druge strane, gledam za onim slučajevima kada novinar stvori vlastitu priču, kada sam vidi nešto uzbudljivo u znanstvenoj vijesti, a ne drži se slijepo priopćenja koje mu je uručeno."

Na ovom websajtu često se uspoređuju načini na koje razni novinari obrade istu vijest, ponekad se ukaže koji je od tih napisa posebno dobar jer čitateljima pomaže da razumiju novo znanstveno otkriće. Petit kaže da je znanstvena žurnalistika u američkim novinama opala, ali, ustraje on, dobra znanstvena žurnalistika i dalje je vrlo važna u današnjem svijetu:

"Loša znanstvena žurnalistika je opasna. Ona može ljude učiniti ili prekomotnima ili previše uplašenima u vezi s novima tehnologijama i novim otkrićima."

Dakle, pogled na izvještavanje o znanstvenim temama kritičkim okom nudi se na web stranici www.ksjtracker.mit.edu

XS
SM
MD
LG