Linkovi

Republikanci i demokrati različito tumače rezultate izbora u Virginiji i New Jerseyu


Čelnici republikanaca i demokrata ne slažu se oko toga kakve će biti implikacije jučerašnjih pobjeda republikanskih kandidata na izborima u saveznim državama, uključujući i guvernerske utrke u Virginiji i New Jerseyu.

Predsjednik Nacionalnog odbora Republikanske stranke Michael Steele kaže da je pobjeda njegove stranke u Virginiji "jasan znak" da je glasačima dosta "liberalnih prioriteta" predsjednika Obame.

Njegov kolega iz Demokratske stranke Tim Kaine, koji je još uvijek i guverner Virginije, izjavio je da rezultati sinoćnjih izbora u dvije savezne države ne odražavaju raspoloženja "na nacionalnoj razini".

Analitičari kažu da je ovaj uspjeh republikanaca to značajniji zbog toga što su obje ove savezne države bile odlučne za pobjedu Baracka Obame, na predsjedničkim izborima prije točno godinu dana. Mnogi analitičari smatrali su ove izbore svojevrsnim referendumom o Baracku Obami.

U Virginiji je republikanac Bob McDonnell uvjerljivo porazio svog suparnika iz Demokratske stranke Creigha Deedsa. Za McDonnella je glasalo 59 posto glasača, za Deedsa – 41.

McDonnell je prvi republikanac na čelu Virginije od 2001. godine. U govoru u Richmondu u Virginiji, nakon što je proglašena njegova pobjeda, McDonnell je rekao: "Glasali ste da budem guverner Virginije. Obećavam da će biti koncentriran na rezultate i akciju. Obećavam da će Virginija nakon mog mandata biti bolja nego što sam je zatekao. Hvala vam, Bog vas blagoslovio, neka Bog blagoslovi Virginiju."

U New Jerseyu je na izborima izgubio John Corzine, demokrat koji se natjecao za svoj drugi guvernerski mandat. Pobijedio ga je republikanac Christopher Christie, bivši savezni tužitelj. Izborni program Christophera Christiea naglašavao je tešku ekonomsku situaciju u New Jerseyu. "U krizi smo. Vremena su izuzetno teška. No, danas stojim pred vama pun nade za budućnost New Jerseya, pun očekivanja… I što se tiče moje djece, a i što se tiče vaše – sve djece New Jerseya. Od sutra smo na poslu, kako bi to i ostvarili" - rekao je sinoć Christie.

I McDonnell u Virginiji i Christie u New Jerseyu zadobili su podršku tzv. neovisnih glasača, koji su se prošle godine većinom svrstali uz demokrata Baracka Obamu. To je navelo neke analitičare da zaključe da je ovaj važan politički blok razočaran predsjednikovom politikom, pogotovo kada je u pitanju ekonomija i zdravstvo. Uz to, kažu da je Republikanska stranka povratila svog entuzijazam i energiju, koji su bili dobrano oslabljeni prošlogodišnjim porazom na predsjedničkim izborima.

XS
SM
MD
LG