Linkovi

U Zagrebu osnovana Hrvatsko-američka zaklada za obrazovanje i izobrazbu


Institut za razvoj obrazovanja iz Zagreba u suradnji s veleposlanstvom SAD-a u Hrvatskoj osnovao je ovu zakladu temeljeći je na partnerstvu između hrvatske i američke vlade, akademskih zajednica, gospodarstava i organizacija civilnog društva.

Na otvorenju Zaklada je predstavila svoj prvi program stipendiranja "Stipendija za budućnost" koje će se dodjeljivati hrvatskim državljanima za diplomski studij u SAD-u u područjima značajnima za društveni i gospodarski razvoj Hrvatske.

Prvi natječaj za stipendije je već počeo teći, a prijave za stipendije se primaju do 11.12.2009. godine. Koliko će se stipendija dodjeljivati? Odgovara nam upraviteljica Instituta za razvoj obrazovanja Ana Budin.

BUDIN: "Mi očekujemo da ćemo dodjeliti između dvije i tri stipendije. Možemo očekivati da ćemo možda pokriti i više studenata, posebice ako oni dobiju neku određenu ponudu financijske pomoći od tih sveučilišta, što nije rijedak slučaj."

SAD inače privlače 20 posto svih međunarodnih studenata u svijetu. Koliko je među njima hrvatskih državljana.

BUDIN: "U akademskoj godini 2007/2008-oj na visokoškolskim ustanovama u Sjedinjenim Američkim Državama studirala su 602 hrvatska državljana. Ono što je zanimljivo za reći jest da najveći pojedinačni broj hrvatskih studenata pronalazimo na stvarno prestižnim, istaknutim sveučilištima, kao što su Harvard University, New York University, Columbia, University of California Berkley, Yale University, i tako dalje.

Hrvatsko-američku zakladu za obrazovanje i izobrazbu jučer su otvorili američki veleposlanik u Hrvatskoj James B. Foley i Dražen Vikić-Topić, državni tajnik u hrvatskom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

XS
SM
MD
LG