Linkovi

Američki Arapi i židovi zalažu se za mir na Srednjem istoku


Predstavnici iz više od 30 vodećih arapsko-američkih i židovsko-američkih organizacija sastali su se nedavno u Washingtonu kako bi izrazili svoju podršku naporima američkog predsjednika Baracka Obame da posreduje u mirovnim pregovorima na Srednjem istoku. Njihovi domaćini bili su Arapsko-američki institut i J Street, pro-izraelska lobistička udruga koja se zalaže za mir.

Nasilni sukobi između Palestinaca i Izraelaca uobičajeni su prizori na Srednjem istoku. Iako takvog nasilja nema u Sjedinjenim Državama, arapsko-američke i židovsko-američke zajednice desetljećima su gajili međusobno nepovjerenje. No, ako je suditi prema čelnicima obiju organizacija koji su se susreli u Washingtonu, stvari na tom polju se mijenjaju. Unatoč različitim političkim stavovima, govornici obiju grupa rekli su da im je zajednički cilj rješenje izraelsko-palestinskog sukoba koje podrazumijeva postojanje dvije države.

James Zogby, direktor Arapsko-američkog instituta, kaže da bi taj sporazum trebao navesti američki Kongres da preispita stav kojeg često ističe AIPAC - najveća pro-izraelska lobistička skupina u Sjedinjenim Državama - da su izraelski sigurnosni interesi važniji od palestinskog suvereniteta:

"Smatramo da interesi Izraela moraju biti identični interesima Palestinaca, odnosno da se postigne pravično i sveobuhvatno rješenje za sva ključna pitanja i probleme. Mislim da je AIPAC pro-izraelsku orijentaciju izjednačio s nečim što ustvari predstavlja anti-izraelski stav. Uspjeh AIPAC-ovih lobista na tom planu zadržava Izrael u ratu sa svojim susjedima - to je naša poruka."

Upitani o ovoj Zogbyjevoj tvrdnji, dužnosnici AIPACa odbili su dati direktan odgovor. Umjesto toga, objavili su pismenu izjavu u kojoj navode da je njihova organizacija jedinstvena po tome što održava savezništvo Sjedinjenih Država i Izraela. Ono podrazumijeva kontinuiranu sigurnosnu i vojnu pomoć Sjedinjenih Država Izraelu – za sljedeću fiskalnu godinu predviđeno je ukupno više od 2,7 milijarde dolara. Kritičari kažu da takva podrška pomaže u nastavljanju izraelske vojne okupacije spornih teritorija.

Direktor Arapsko-američkog instituta James Zogby smatra da putem suradnje američki Arapi i židovi mogu djelotvornije pridonijeti obustavi nasilja i okupacije, istovremeno zastupajući nacionalne interese Sjedinjenih Država. To je mišljenje i Jeremyja Bena-Amija, direktora udruge J-Street, koji tvrdi da nastavak dugogodišnje izraelske okupacije, kao i bijes i neprijateljstvo koje ono raspršuje po Srednjem istoku i među muslimanskim svijetom, potkopavaju američke interese:

"Naš je primarni cilj organizirati se za mir i sigurnost. Želimo da Kongres zna da za taj cilj postoji čvrsti temelj podrške u židovskoj zajednici i u široj američkoj javnosti."

Prošlomjesečnim razgovorima u Washingtonu između čelnika američkih Arapa i židova o mirovnom planu predsjednika Obame za Srednji istok pridružila se direktorica Ureda Bijele kuće za javno djelovanje, Christina Tchen:

"Kao američki Arapi, židovi i muslimani, mi moramo izgraditi tu podršku unutar naše vlastite zemlje, kao Amerikanci, kroz cijeli politički spektar. Ne samo da moramo promijeniti osjećaje i stavove na Srednjem istoku, mi ih moramo promijeniti i ovdje, na teritoriju Sjedinjenih Država."

Christina Tchen kaže da su predsjedniku Obami potrebni američki izbornici kojima će biti stalo do mira kako bi mu oni pomogli u stvaranju rješenja s dvije države. Američki kongresnik arapskog podrijetla Nick Rahhal iz West Virginije podržava združene napore arapsko-američkih i židovskih zajednica, koji su sukladni pozivu predsjednika Obame na nova, kreativna stremljenja ka miru na Srednjem istoku:

"Svrha ove konferencije je otvorenost ka novim mogućnostima zalaganja za cilj koji je svima nama važan. Mir u regiji u najboljem je interesu Izraela, kao i Palestinaca i Arapa, ali i svih zemalja i ljudi na ovom planetu, posebice za našu djecu i unučad, za buduće generacije."

Kongresnik Rahhal optimističan je po tom pitanju i vjeruje da će podrška američke javnosti tom cilju u konačnici dovesti do potpisivanja srednjeistočnog mirovnog sporazuma na travnjaku Bijele kuće, u prisutnosti predsjednika Obame – baš kao što je rukovanju Yitzhaka Rabina i Jasera Arafata pri sklapanju sporazuma iz Osla 1993.-e godine bio nazočan tadašnji američki predsjednik Bill Clinton.

XS
SM
MD
LG