Linkovi

Državna tajnica Hillary Clinton značajno umanjila svoju pohvalu Izraelu


Američka državna tajnica Hillary Clinton značajno je smanjila svoju hvalu Izraelu, rekavši da je njegova ponuda za ograničenjem širenja židovskih naselja 'daleko manje' nego što je pozicija Washingtona o tom pitanju.

Gospođa Clinton je pročitala pripremljenu izjavu u Maroku, samo par dana nakon što je njezina velika pohvala Izraela izazvala žestoke reakcije iz arapskog svijeta. U svojoj jučerašnjoj izjavi, državna tajnica je dala i pozitivne komentare o palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu, rekavši da je on pokazao 'čelništvo i odlučnost' u naporima za poboljšanjem sigurnosti.

Nakon razgovora koje je početkom vikenda vodila s izraelskim i palestinskim čelnicima, gospođa Clinton je pohvalila – kako je to nazvala – izraelske ustupke 'bez presedana' u pokušaju ponovnog pokretanja mirovnih pregovora.

Palestinski čelnici su potom optužili Sjedinjene Države za podrivanje mirovnih napora jer međunarodni mirovni plan iz 2003. poziva Izrael na obustavu svih aktivnosti oko naselja.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat ponovio je u nedjelju da nema povratka pregovorima dok Izrael ne zamrzne aktivnosti oko naselja.

XS
SM
MD
LG