Linkovi

Predsjednik Obama čestita Hamidu Karzaiju, ali upućuje i neke oštre riječi


Američki predsjednik Barack Obama poziva svog afganistanskog kolegu Hamida Karazija da otvori novo poglavlje u povijesti Afganistana nakon što ga je Neovisno izborno povjerenstvo proglasilo pobjednikom na izborima obilježenima prijevarama.

U telefonskom razgovoru, jučer, gospodin Obama je čestitao gospodinu Karzaiju na izbornoj pobjedi, ali je uputio i neke oštrije riječi. Rekao je da je vrijeme za 'poboljšanje uprave zemljom', za 'mnogo ozbiljnije napore' u iskorjenjivanju korupcije, te za ubrzanu obuku snaga sigurnosti tako da bi afganistanski narod mogao sam održavati svoju sigurnost.

Predsjednik Obama je rekao da će se blisko konzultirati s Karzaijevom vladom kako bi osigurao da afganistanski narod 'vidi stvarni napredak na terenu'. Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs rekao je da će ponovni izbor gospodina Karzaija pomoći Washingtonu u formuliranju svoje ratne strategije.

Hamid Karzai proglašen je jučer pobjednikom predsjedničkih izbora u Afganistanu. Izborno povjerenstvo prethodno je donijelo odluku o otkazivanju drugog kruga izbora zakazanog za subotu nakon što je oporbeni suparnik gospodina Karzaia, bivši ministar vanjskih poslova Abdullah Abdullah odustao od daljnjeg izbornog nadmetanja.

Abdullah Abdullah je tražio da predsjednik Karzai, prije drugog kruga izbora, smijeni čelnika afganistanskog izbornog povjerenstva jer je prvi krug izbora obilovao nepravilnostima.

U Kabul je jučer stigao glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon na razgovore s predsjednikom Karzaiem i njegovim donedavnim protivnikom Abdullahom. Prvi čovjek svjetske organizacije obećao je daljnju podršku Ujedinjenih naroda.

Još prije proglašavanja Hamida Karzaia za pobjednika predsjedničkih izbora američka administracija priopćila je da povlačenje gospodina Abdullaha iz izbora neće imati posljedice na tekuće razmatranje ratne strategije Sjedinjenih Država. Jedan od savjetnika predsjednika Obame izjavio je da je Abdullah Abdullah odustao od izbora 'u trenucima kad su ankete sugerirale njegov poraz'.XS
SM
MD
LG