Linkovi

Abdullah  Abdullah odustaje od izbora


Oporbeni suparnik afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia izjavio je da neće sudjelovati u drugom krugu predsjedničkih izbora 7. studenoga. Abdullah Abdullah objavio je svoju odluku danas u Kabulu optuživši vladu da nije ispunila njegove zahtjeve za pravednim izborima.

Bivši ministar vanjskih poslova zatražio je od vlade da smijeni čelnika izbornog povjerenstva koji je bio uključen u prvi krug izbora, održan u kolovozu, a koji je obilježen prevarama. Izborni dužnosnici kažu da će nedjeljni, drugi krug izbora biti održan premda je gospodin Karzai jedini kandidat. Glasnogovornik njegovog izbornog stožera kazao je kako afganistanski predsjednik vjeruje da su izbori pravo građana Afganistana.

Nakon što je objavio odluku o nesudjelovanju u izborima gospodin Abudllah pozvao je svoje pristaše da ne izlaze na ulice kako bi izrazili svoju ljutnju te nije pozvao na bojkot izbora.

Američko veleposlanstvo u Afganistanu objavilo je da “Sjedinjene Države ostaju predane podršci afganistanskog naroda u provođenju ustavnog izbornog procesa". “Sjedinjene Države iščekuju suradnju s budućom aafganistanskom vladom te da, s afganistanskim narodom i našim partnerima iz međunarodne zajednice, podržimo afganistanski napredak ka miru i stabilnosti”, stoji u priopćenju američke ambasade u Kabulu.

XS
SM
MD
LG