Linkovi

Protukandidat afganistanskog predsjednika Karzaia prijeti bojkotom izbora


Izvori bliski afganistanskom predsjedničkom kandidatu, Abdulahu Abdulahu, kažu da će se on možda povući iz drugog kruga predsjedničkih izbora zakazanih za sljedeći tjedan iz bojazni za vjerodostojnost izbornog procesa.

Prema tim izvorima gospodin Abdullah rekao je da će bojkotirati izborno nadmetanje s predsjednikom Hamidom Karzaiem ukoliko do danas ne budu ispunjeni njegovi uvjeti. Jedan od tih je da predsjednik Karzai smijeni čelnika afganistanskog izbornog povjerenstva što gospodin Karzai odbija.

Afganistanske vlasti objavile su da su privele najmanje šest ljudi za koje se vjeruje da su bili umiješani u napad na kuću s djelatnicima Ujedinjenih naroda u Kabulu. U tom napadu, u srijedu, poginulo je pet stranih državljana, djelatnika svjetske organizacije, te dvojica afganistanskih čuvara. U napadu su život izgubila i trojica napadača.

Bivši američki predsjednik George Bush mlađi, u rijetkom javnom istupu, izjavio je da je američka misija u Afganistanu neophodna za mir i stabilnost. Na jednom skupu u glavnom gradu Indije, New Delhiju, bivši američki čelnik upozorio je da ukoliko talibani i al-Qaida preuzmu kontrolu nad Afganistanom tamošnje stanovništvo suočit će se s povratkom brutalne tiranije. Predsjednik Bush naredio je američki napad na Afganistan 2001. godine nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. godine.

XS
SM
MD
LG