Linkovi

'Monsters of Folk'


Godine 1988. na glazbenoj sceni se pojavio sastav The Traveling Wilburys kada su se udružili George Harrison, Jeff Lynne, Bob Dylan, Tom Petty i Roy Orbison. U današnje vrijeme, kritičari se prisjećaju te rock super-grupe kada govore o sastavu Monsters of Folk, u kojemu su se okupila neka od najvećih imena indie rock scene ove generacije – Conor Oberst, M. Ward, Mike Mogis i Jim James.

Svoj istoimeni album, sastav Monsters of Folk pripremao je od 2004., ali objavio tek u rujnu ove godine. Prva pjesma albuma počinje stihovima koje pjeva Jim James, uobičajeno član sastava My Morning Jacket. To je svojevrsna molitva, pa je tako i naslovljena – Dear God, Sincerely M.O.F., prepuna bubnjeva, harfi i čežnjivih harmonija.

Svaki od četvorice članova sastava Monsters of Folk ušao je u grupu unoseći vlastiti osobni stil i zvuk. Umjesto naglašavanja jednog zvuka, na ovom albumu pokazuju se jake strane i sklonosti svakog od njih. Jamesov sastav My Morning Jacket vrlo je eklektičan rock band, koji svira čitavim nizom različitih stilova, te njegov doprinos albumu Monsters of Folk uključuje podjednako neo-soul Dear God kao i tradicionalniji rock skladbe Losin' Yo Head.

Još jedna zanimljiva skladba albuma je doprinos M. Warda – The Sandman, The Brakeman And Me, u kojoj se posebno ističe Oberstova čelična gitara, te Jamesov harmoničan vokal.

Premda su album radila četvorica iznimno čvrstih individualnih stilista, on je vrlo ujednačen i plod zajedničkog rada. James, Oberst i Ward svaki pjevaju vodeći vokal na pet od ukupno 15 skladbi. Svima je pripisano autorstvo svake pjesme bez obzira koji je od njih u kojoj od pjesama odrazio pretežno vlastiti stil.

Objavu albuma, u rujnu, nakon pet godina priprema, popratile su oduševljene kritike diljem svijeta. Sastav je sada na turneji po Sjedinjenim Državama i Kanadi, a većinu studenog provest će na koncertima u Europi. Detalji o turneji mogu se naći na njihovom websajtu: www.monstersoffolk.com.

XS
SM
MD
LG