Linkovi

Na vrhu dnevnog reda summita EU je rasprava u kandidatima za čelne položaje u Uniji


Europski čelnici okupili su se u Bruxellesu kako bi razgovarali o potencijalnim kandidatima za budućeg predsjednika i ministra vanjskih poslova ovog bloka s 27 zemalja članica. Naša dopisnica iz Bruxellesa Lisa Bryant javlja da će poglavari država također pokušati nadići neslaganja oko plaćanja zemljama u razvoju da se nose s problemom globalnog zatopljivanja, prije ključnog summita o klimatskim promjenama u Kopenhagenu.

Europa je spremna da se podvrgne dramatičnim strukturnim promjenama, nakon godina rasprava i nazadovanja. Posljednja prepreka u ključnoj reformskoj mjeri – tzv. Lisabonskom sporazumu – bit će uklonjena kada Češka ratificira taj dokument – za što analitičari vjeruju da će se dogoditi tijekom nekoliko sljedećih tjedana.

Među drugim reformama, ovaj sporazum naznačava i ulogu moćnog novog položaja predsjednika Europske unije - što će biti jedna od tema o kojima se razgovara na summitu u Bruxellesu. Dvojica najvjerojatnijih kandidata za taj položaj su bivši premijeri Britanije i Luksemburga - Tony Blair i Jean Claude Juncker. Bivša irska predsjednica Mary Robinson još je jedan mogući kandidat.

Hugo Brady, analitičar u Centru za europsku reformu sa sjedištem u Bruxellesu, kaže: "Summit počinje s raspravom o tome tko će zauzeti taj vrlo važni položaj. A potom, ovisno o tome tko ga dobije, bit će jasnije tko bi trebao postati kvazi-ministar vanjskih poslova Europske unije. To će se početi pokretati na ovom summitu, ali neće se postići dogovor o tom pitanju, koje je vrlo kontroverzno."

Čelnici Europske unije će se također pozabaviti jednim drugim vrlo kontroverznim pitanjem – kako podijeliti troškove kompenzacija zemljama u razvoju za prilagođavanje na klimatske promjene. Europska komisija, izvršna grana Europske unije, predlaže da se najsiromašnijim zemljama isplati 22 milijardi dolara godišnje.

Humanitarne organizacije kažu da bi Europa trebala platiti više. U svakom slučaju, ne tako bogate zemlje članice unije, kao Poljska, žele da bogate članice, kao Njemačka, plate više. Hugo Brady iz Centra za europske reforme u Bruxellesu o tome kaže: "To će biti kritičan summit sa stajališta da Europska unija ostane na okupu, da zadrži konsenzus o tome da treba i dalje imati vodeću ulogu po tom pitanju."

Očekuje se da će čelnici Europske unije voditi rasprave i o pitanjima pravosuđa i imigracije.

XS
SM
MD
LG