Linkovi

Da bi popunila proračun, Hrvatska je u SAD i Europi prodala državne obveznice u vrijednosti od 1.5 milijarde dolara


Hrvatsko financijsko izaslanstvo, na čelu, s ministrom financija Ivanom Šukerom, protekli je tjedan prodavalo u Europi i Sjedinjenim Državama državne obveznice kako bi se u državni proračun namaknula prijeko potrebna gotovina. Nakon posljednje organizirane prodaje u New Yorku, upitali smo gospodina Šukera koliko se uspjelo prodati državnih obveznica i kome?

Ivan Šuker: "Hrvatska je izdala milijardu i pet stotina milijuna dolara obveznica uz kamatu od 6.75 posto i na deset godina. To možemo smatrati velikim uspjehom za Hrvatsku i s obzirom na cijenu i ročnost, s obzirom na kvalitetu investitora koji su pokazali interes da ulažu u Hrvatsku. Inače, bilo je upisa za tri milijarde dolara kroz te obveznice, ali mi smo se odlučili na izdanje od milijardu i 500 milijuna dolara".

Je li to više nego se očekivalo?

Ivan Šuker: “To možda za neke jest iznenađenje. Možda bi bilo prepotentno da kažem da nismo iznenađeni, jesmo na određen način. Međutim, ono što nas daleko više veseli je to da smo prilikom 26 prezentacija koje smo imali tijekom boravka u Americi i Londonu, dobili potvrdu dobrog vođenja fiskalne i monetarne politike u ovom kriznom periodu. Svi su nas promatrali kroz period kako je Hrvatska danas i kakva će Hrvatska biti sutra“.

Kupci hrvatskih obveznica su investicijski fondovi, banke…njih preko 150 – kaže naš sugovornik kojeg smo pitali i tko im je pomagao od američkih financijskih kompanija?

Ivan Šuker: "Mi smo imali aranžere. To su tri banke – JP Morgan, City i Barclays. Oni su organizirali sastanke. Uostalom, oni za to i postoje. Mi smo na tim sastancima prezentirali Hrvatsku i ljudi s kojima smo se sastajali, a i oni s kojima nismo, davali su ponudu koliko su željeli kupiti obveznica“.

Ministar Šuker je izrazio veliko zadovoljstvo rezultatima turneje i prodaje obveznica. Guverner Narodne banke Hrvatske, Željko Rohatinski, ovog je tjedna međutim rekao da je najveća opasnost po Hrvatsku upravo spomenuta akcija prodaje državnih obveznica.

Gledano na duge staze, može li akcija prodaje državnih obveznica pomoći i voditi promjenama na bolje – pitanje je koje postavljaju neki hrvatski financijski stručnjaci uz konstataciju da je nelikvidnost velika, nezaposlenost u porastu, porezi visoki, a javna potrošnja ometa ekonomski razvoj.

Hrvatska slijedeće godine treba otplatiti gotovo 10 milijardi eura dospjelih obveza, a tome se mora dodati i financiranje fiskalnog deficita. To znači da bi potreba za dodatnim zaduživanjem u inozemstvu u idućoj godini mogla iznositi oko 13 milijardi eura.


XS
SM
MD
LG