Linkovi

Američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley posjetio bolnicu u Kninu čiju su obnovu financirale i SAD


Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj James B. Foley posjetio je Opću bolnicu "Hrvatski ponos" u Kninu, povodom završetka njezine obnove za koju je američka vlada dala novčanu potporu od 130.000 dolara.

Prilikom jučerašnjeg obilaska bolnice veleposlanik Foley je istakao da su Sjedinjene Države u sklopu humanitarne pomoći u posljednje dvije godine u Hrvatsku uložile više od milijun dolara. Na unutarnjemu i vanjskom uređenju kninske bolnice zajedno su radili pripadnici američke vojske i Oružanih snaga RH, a novac je američka vlada osigurala preko svojeg Ureda za vojnu suradnju.

U bolnici su zamijenjeni radijatori, popravljena je ventilacija, uređeni su sanitarni čvorovi, obojeni zidovi i pročelje bolnice, te je uređen okoliš. Bolničko osoblje je oduševljeno, kaže zamjenica ravnatelja kninske bolnice Antonela Karačić: "To vam nama puno znači, jer da oni nisu izdvojili mi bi morali iz naših sredstava koja su ograničena i koja nam dolaze iz ministarstva, a iskreno, nemamo odakle izdvojiti. Dok isplatite plaće, morate platiti struju i vodu i sve ono što je osnovno i što vam onda ostane...Ovo je ispalo, što kažu, kao da nam je sjekira pala u med."

Nakon pomoći u obnovi kninske bolnice, veleposlanik Foley je najavio novu donaciju – rodilište te bolnice uskoro će preko američkoga zapovjedništva za Europu dobiti dva inkubatora.

Američki veleposlanik prilikom posjete Kninu je istaknuo važnost ulaska Hrvatske u NATO savez, što je pridonijelo poboljšanju suradnje dviju zemalja na mnogim, a ne samo na vojnom području. Dodao je kako vjeruje da će put pristupanja Hrvatske Europskoj uniji biti neometan i da će on pridonijeti razvoju Hrvatske, ali i drugih zemalja u regiji.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mladen Kruljac zahvalio je američkim kolegama ističući pritom suradnju u Afganistanu i u obučavanju hrvatskih vojnika prema NATO-standardima.


XS
SM
MD
LG