Linkovi

Obama: Neću dopustiti da me se požuruje u odluci o pojačanjima za Afganistan


Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da neće dopustiti da ga se požuruje u odluci o eventualnom upućivanju dodatnih američkih postrojbi u Afganistan. Više od osam tjedana nakon što je vodeći američki zapovjednik u Afganistanu, general Stanley McChrystal, zatražio pojačanje do 40 tisuća vojnika predsjednik je rekao da njegovi politički protivnici vjeruju kako mu treba previše vremena za odluku. No u obraćanju budućim mornaričkim pilotima na Floridi predsjednik Obama kazao je da ih neće poslati u opasnost ukoliko to nije apsolutno potrebno.

U međuvremenu, demokratski senator i bivši predsjednički kandidat John Kerry izjavio je da prijedlog o upućivanju dodatnih 40 tisuća vojnika u Afganistan ide "predaleko i prebrzo". Kerry, koji je predsjedatelj senatskog Odbora za vanjsku politiku, nedavno je putovao u Afganistan i Pakistan te mu se pripisuje ključna posrednička uloga u uvjeravanju afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia da pristane na drugi krug izbora. Kerry je također dodao da bi brzo američko povlačenje iz Afganistana moglo dovesti do građanskog rata te je izrazio mišljenje da manji američki angažman

koji bi se sveo isključivo na protuterorističke operacije – a za što se zalaže potpredsjednik Joe Biden – nije održiva alternativa široj vojnoj misiji koja se trenutno odvija u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG