Linkovi

U izvješću o vjerskim slobodama u svijetu, BiH istaknuta po rasprostranjenoj diskriminaciji vjerskih manjina


Američko Državno tajništvo objavilo je svoje godišnje izvješće o stanju vjerskih sloboda u svijetu u kojemu Burmu, Kinu i Kubu naziva nekima od najgorih kršitelja vjerskih sloboda. Afganistan, Iran i Sjeverna Koreja spomenuti su među zemljama koje 'provode ili toleriraju posebice teška kršenja vjerskih sloboda'.

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je jučer da će se Sjedinjene Države uvijek suprotstaviti diskriminaciji i progonu na temelju vjere. No, ona je također istaknula da se Sjedinjene Države ne slažu s anti-defamacijskom mjerom koju promiče Organizacija islamske konferencije. Gospođa Clinton kaže da se Washington snažno protivi onemogućavanju slobode govora.

Što se tiče Europe, u izvješću se kaže da gotovo sve europske vlade poštuju vjerske slobode, ali u nekim zemljama i dalje dolazi do diskriminacije. Ruske vlasti – rečeno je – neke vjerske manjine, među njima Jehovine svjedoke, smatraju sigurnosnom prijetnjom, a u ruskom društvu vlada neprijateljstvo prema muslimanima, Židovima, rimokatolicima i drugim ne-pravoslavnim vjerama.

U izvješću se spominje i diskriminacija protiv vjerskih manjina diljem Bosne i Hercegovine, kao i praćenje, zastrašivanje i pritvaranje pripadnika muslimanskih i ne-tradicionalnih kršćanskih skupina u Azerbejdžanu. No, s druge strane, ističe se napredak na planu vjerskih sloboda u Srbiji, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini.

XS
SM
MD
LG