Linkovi

Predsjednik Obama izrazio sućut iračkom premijeru Malikiju i predsjedniku Talabaniju


U dvije snažne eksplozije bombe u središtu Bagdada poginulo je najmanje 147 ljudi, a preko 500 ih je ranjeno u najsmrtonosnijem napadu u glavnom iračkom gradu u više mjeseci.

Dvije gotovo simultane eksplozije bile su usmjerene na zgradu sjedišta pokrajinske uprave i Ministarstvo pravosuđa.

Iračko Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da bi se broj poginulih mogao povećati kako spasilačke ekipe izvlače tijela ispod ruševina. Ove dvije eksplozije protresle su zgrade u Bagdadu, a gusti dim se nadvio nad gradom.

Iz ureda premijera Nourija al-Malikija – koji je obišao mjesto napada ubrzo nakon eksplozija – objavljeno je da su napadi za cilj imali stvaranje nestabilnosti i sprečavanje Iraka da održi izbore u siječnju. Za napad se okrivljuje al-Qaidu i članove stranke Baath, premda nitko nije za njih preuzeo odgovornost.

Predsjednik Obama nazvao jeiračkog premijera Nurija al-Malikija i predsjednika Jalala Talabanija kako bi izrazio sućut i ponovio podršku Sjedinjenih Država Iračanima. Američki je predsjednik osudio napade, naglasivši da će Sjedinjene Države stajati uz irački narod i vladu dok se pripremaju za nadolazeće izbore.

Međunarodni dužnosnici osuđuju jučerašnje samoubilačke bombaške napade u Bagdadu. Glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen oštro je osudio napade, nazvavši ih 'sramnim činima nasilja'. On je izrazio saučešće iračkoj vladi i narodu.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je napade nazvao 'besmislenim i nediskriminirajućim činima nasilja', te rekao da napadači opetovano ciljaju napade na nevine ljude i pokušavaju omesti oporavak Iraka.

Nasilje u Iraku znatno je smanjeno tijekom protekle godine dana, međutim, pobunjenici vrše povremene napade na snage sigurnosti i civile. Dužnosnici upozoravaju da bi moglo doći do intenziviranja napada kako se približavaju izbori u siječnju. Prije dva mjeseca pobunjenici su izvršili napade na iračka ministarstva vanjskih poslova i financija. U tim napadima kamionima bombama poginulo je više od 100 osoba, a preko 500 ih je ranjeno. Za te je napade al-Qaida tada preuzela odgovornost.

XS
SM
MD
LG