Linkovi

Predsjednik Obama proglasio izvanredne okolnosti zbog virusa svinjske gripe


Predsjednik Barack Obama proglasio je širenje virusa svinjske gripe H1N1 – nacionalnim izvanrednim problemom. Potpisivanjem takve objave, gospodin Obama je američkim bolnicama omogućio veću fleksibilnost ukoliko budu trebale primati velike brojeve oboljelih od gripe.

Američki dužnosnici kažu da je više od tisuću Amerikanaca umrlo od svinjske gripe otkako je ona ranije ove godine izbila u Sjedinjenim Državama, dok su milijuni ljudi bili zaraženi virusom H1N1. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da se oko 5 tisuća smrtnih slučajeva pripisuje svinjskoj gripi diljem svijeta.

Kako je prije nekoliko dana Senat izvijestila ministrica za domovinsku sigurnost Janet Napolitano, 3 milijarde dolara upućene su bolnicama diljem Sjedinjenih Država kako bi im pomogle s naglim povećanjem broja oboljelih od svinjske gripe.

Istodobno, ministrica zdravstva Kathleen Sibelius ocijenila je da, premda je svinjska gripa naširoko rasprostranjena u Sjedinjenim Državama, zemlja je bolje opremljena da se nosi s epidemijom nego ikad ranije. Problemi zbog kojih je kasnila proizvodnja cjepiva protiv virusa H1N1 riješeni su, te će se od početka studenog moći cijepiti svatko tko to bude htio.

XS
SM
MD
LG